Na hlavný obsah

Okrem pacientov s covidom pribúdajú aj ľudia s chrípkou

Rozlíšiť tieto dve ochorenia býva spočiatku ťažké.

Okrem pacientov s covidom pribúdajú aj ľudia s chrípkou
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/imago stock&people

Popri ochoreniu COVID-19 pribúdajú aj pacienti s chrípkou. Vo viacerých krajoch už zatvorili aj niektoré materské školy. K šíreniu nákazy prispieva aj uvoľnenie protipandemických opatrení. Odborníci priznávajú, že odlíšiť chrípku od covidu je v prvých štádiách ťažké.

Chrípková sezóna trvá od októbra do apríla. V ambulanciách hovoria, že už sa stretávajú s prvými prechladnutiami. Situáciu komplikuje aj koronavírus. „Predpokladáme, že výskyt chrípky bude silnejší a priebeh chrípkovej sezóny bude pre ľudí náročnejší. Už nemáme celoplošne zavedené opatrenia, a preto zvýšený výskyt chrípky môže nastúpiť oveľa skôr,“ povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Výzva je to aj pre lekárov, ktorí musia rozlíšiť, či ide o covid alebo o chrípku, nádchu či iné respiračné ochorenie. Príznaky sú často podobné – horúčka, kašeľ, malátnosť. Covid sa líši napríklad stratou chuti a čuchu. Tento príznak však nemá každý. Jediným odlíšením preto zostáva spraviť si test.

Odborníci sa zhodujú, že dodržiavanie preventívnych opatrení môže pomôcť rovnako proti chrípke aj covidu. „Nie je dôvod na prijímanie celoplošných opatrení. V tejto sezóne už spoliehame na každého z nás. Každý po dvoch rokoch vie, ako sa môže chrániť,“ uviedla Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko