Na hlavný obsah

Opatrenia EÚ proti rastu cien energií prinášajú prvé úspechy

Cena plynu na európskom trhu klesá.

Opatrenia EÚ proti rastu cien energií prinášajú prvé úspechy
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Opatrenia proti prudkému rastu cien energie, na ktorých sa doteraz európske štáty dohodli, prinášajú prvé úspechy. Cena plynu na európskom trhu klesá. V Luxemburgu o tom hovorili ministri zodpovední za energetiku. Podľa nich je nevyhnutné pokračovať v trende.

Od Európskej komisie očakávajú podrobnosti ďalších opatrení a návrhy novej legislatívy proti vysokým cenám energie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

Tam kde európski lídri minulý týždeň skončili politickú debatu o riešení energetickej krízy, nadviazali technickou diskusiou ministri energetiky. Na stole zostávajú všetky opatrenia. Podľa českého predsedníctva však kroky, ktoré Únia robí dokazujú, že sa uberá správnym smerom.

„Cena plynu sa dostala v pondelok (24. 10.) pod sto eur od augusta. To ej veľmi priaznivá správa a ja verím, že to vidí aj Vladimir Putin,“ uviedol to český minister obchodu a priemyslu Jozef Síkela. Dodal, že „energetická zbraň, ktorú (Putin) používal proti európskym krajinám, sa začína obracať k nemu“.

Členské štáty priznávajú, že napriek aktuálnemu poklesu ceny plynu treba pripraviť si núdzové nástroje pre prípad ich opätovného prudkého nárastu.

Jeden z nich – celkové zastropovanie ceny plynu však naďalej rozdeľuje. Ako v tejto súvislosti povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, „Európa má veľkú trhovú silu“.

„Ak sa veľkí aktéri na trhu dohodnú, a budú môcť vytvárať nákupné spoločenstvá, tak sa prejaví trhová sila Európy. Už si nebudú konkurovať a hnať cenu hore. Naopak, dostanú ju dole,“ uviedol s tým, že je to podľa neho účinnejší nástroj ako potenciálne rizikový nástroj, akým je pevný cenový strop.

Návrh by krajiny mohli schváliť už v novembri

Viaceré krajiny opäť vyzvali Európsku komisiu, aby predložila detaily návrhu na zavedenie dynamického cenového pásma. Zároveň pripomínajú, že treba využiť pozitívny vplyv prijatých rozhodnutí na trh.

„Robiť ďalšie rozhodnutia v situácii, keď máme dostatok plynu a cena má zjavne klesajúci trend, je oveľa lepšia, ako by bola v opačnom prípade, keby plynu nebolo dosť,“ vysvetlil minister hospodárstva Karel Hirman.

Členské štáty očakávajú, že konečné znenie legislatívneho návrhu by mohli schváliť v druhej polovici novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál