Na hlavný obsah

Orbán viedol prípravné rokovania o zrušení protiruských sankcií

Išlo o prípravu na samit EÚ.

Orbán viedol prípravné rokovania o zrušení protiruských sankcií
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

V rámci prípravy na samit Európskej únie, ktorý sa bude konať v druhej polovici tohto týždňa, viedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok (17. 10.) prípravné rokovania s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a s premiérmi štyroch krajín EÚ o sankciách Únie proti Rusku.

Orbán prostredníctvom videokonferencie hovoril zároveň s maltským premiérom Robertom Abelom, belgickým premiérom Alexandrom De Croom, predsedom gréckej vlády Kyriakosom Mitsotakisom a aj s premiérom Slovinska Robertom Golobom.

Orbán podľa svojho hovorcu Bertalana Havasiho povedal, že Maďarsko bolo síce oslobodené od všetkých negatívnych sankcií na svojom energetickom trhu. No problémom je, že v rámci spoločného európskeho trhu vysoké ceny energií ovplyvňujú aj jeho krajinu.

„Konečným riešením vysokých cien energií by bolo, keby EÚ upustila od svojej sankčnej politiky,“ zdôraznil pri týchto rokovaniach maďarský premiér.

Havasi pripomenul Orbánovo piatkové (14. 10.) vyjadrenie pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió, že bruselské sankcie sú nesprávne, pričom ich nesprevádzajú žiadne návrhy na zníženie cien. Tieto sankcie spôsobili prudkú infláciu a Maďarsko musí platiť „sankčný príplatok“ za energie, vysvetlil Orbán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet