Na hlavný obsah

Orbán volá po prehodnotení sankcií proti Rusku

Chce, aby neničili európske záujmy.

Orbán volá po prehodnotení sankcií proti Rusku
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Sankcie Európskej únie proti Rusku netreba odvolať, ale bolo by treba ich prehodnotiť. Záujmom Európy totiž nie je vymeniť ruskú závislosť na energiách za americkú, myslí si predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa internetového vydania denníka Népszava prijal Orbána v pondelok (10. 10.) nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz prvýkrát po tom, čo v decembri 2021 obsadil kreslo spolkového kancelára. Maďarský premiér na panelovej diskusii v utorok (11. 10.) priznal, že má ťažké rokovania s Európskou komisiou, a preto musí formulovať veľmi obozretne.

„To, čo Európska komisia robí vo veci sankcií, je katastrofálne,“ povedal Orbán a dodal, že nemá problém so samotnými sankciami proti Rusku, ale so spôsobom ich implementácie, pretože úplne ignorujú európske záujmy a ničia európsku ekonomiku.

„Potrebujeme nezávislosť, nie zraniteľnosť, ale teraz meníme ruskú závislosť za americkú, čo je možno politicky pohodlnejšie, pretože Američania sú na rozdiel od Rusov demokrati. Tým sa však situácia nezlepšuje,“ vyhlásil maďarský premiér.

Orbán poprel tvrdenia, že by bol „trójskym koňom“ ruského prezidenta Vladimira Putina. „Stále tvrdím, že presadzujem záujmy Maďarov, a hotovo,“ zdôraznil.

Orbán: Vojnu dokážu ukončiť iba USA

Predseda vlády ostro kritizoval amerického prezidenta Joea Bidena za to, že zašiel priďaleko, keď v súvislosti s Putinom použil výrazy „masový vrah“ a „vojnový zločinec, ktorý musí padnúť“. Vojnu na Ukrajine dokážu podľa Orbánových slov ukončiť iba Američania, pričom však podčiarkol, že „nádejou pre mier je Donald Trump“.

Podľa servera mandiner.hu predseda maďarskej vlády tiež podotkol, že bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová urobila výborný krok, keď v roku 2014 v súvislosti s krízou na Kryme iniciovala rozhovory, čím problém izolovala. „To bol obrovský diplomatický výkon,“ konštatoval.

Ako dodal, počas súčasného konfliktu nikto s takouto požiadavkou neprišiel, a tak sa do vojny zapojili všetci. Orbán vyjadril presvedčenie, že ak by Merkelová bola teraz nemeckou kancelárkou, na Ukrajine by nebola vojna.

Maďarský premiér vyjadril ľútosť nad aktuálnymi ťažkosťami v spolupráci krajín Vyšehradskej štvorky (V4) – Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. „Je jasné, že ak sa v rámci V4 dostane do popredia geopolitika, spolupráca je vždy ťažká. Ak nie je v popredí geopolitika, ale národné záujmy, je oveľa jednoduchšie postaviť sa za spoločné záujmy v Bruseli,“ konštatoval Orbán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet