Na hlavný obsah

Orbán: Západ v roku 1956 zradil Maďarsko

Povedal to pri príležitosti výročia protikomunistickej revolúcie.

Maďarský premiér Viktor Orbán reční pri príležitosti 65. výročia protikomunistickej revolúcie.
Maďarský premiér Viktor Orbán reční pri príležitosti 65. výročia protikomunistickej revolúcie.Foto: Twitter/Viktor Orbán

Západ v revolúcii proti diktatúre a sovietskej okupácii v roku 1956 zradil Maďarsko, a to už druhýkrát po roku 1945. Vyhlásil to v nedeľu (23. 10.) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v prejave pri príležitosti štátneho sviatku 65. výročia vypuknutia protikomunistickej revolúcie. Informuje server szeretlekmagyarorszag.hu.

„Ak by nás Západ v roku 1956 nebol zradil, tak sme mohli byť úspešní,“ vyhlásil Orbán.

Podľa jeho slov Maďarsko malo v tom čase šancu získať nezávislosť, keďže po smrti vodcu Sovietskeho zväzu Josifa Vissarionoviča Stalina sa začalo uvoľňovanie. V roku 1955 sa podarilo osamostatniť aj Rakúsku. Západ však Maďarsko nechal 40 rokov napospas Sovietskemu zväzu.

Premiér k aktuálnej situácii – podľa servera bez toho, že by spomenul Rusko – poznamenal iba toľko, že Maďarsko ohrozuje z východu vojna, zo západu hospodárska kríza a z juhu migračná kríza. „Maďarsko má obrovské šťastie, že nemá ľavicovú vládu, pretože národná strana sa nebojí a dokáže ochrániť krajinu pred danými nebezpečenstvami,“ podčiarkol.

Ústredné oslavy štátneho sviatku sa začali v nedeľu ráno na budapeštianskom Kossuthovom námestí vztýčením štátnej vlajky s vojenskou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet