Na hlavný obsah

Orgán OSN odmietol debatovať o stave ľudských práv v čínskom Sin-ťiangu

Tam žije moslimská menšina Ujgurov.

Orgán OSN odmietol debatovať o stave ľudských práv v čínskom Sin-ťiangu
Foto zo zhromaždenia členov Rady OSN pre ľudské práva. Foto: TASR/AP

Rada OSN pre ľudské práva vo štvrtok (6. 10.) zamietla návrh západných krajín na usporiadanie debaty o stave ľudských práv v čínskej autonómnej provincii Sin-ťiang, kde žije moslimská menšina Ujgurov.

Stalo sa tak viac ako mesiac po tom, ako správa bývalej vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej konštatovala, že postup čínskych úradov v tejto oblasti by sa dal vykladať ako zločiny proti ľudskosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Proti rozprave sa v hlasovaní vyslovilo 19 štátov, 17 ich bolo za a 11 sa zdržalo. Ide len o druhý prípad v šestnásťročnej histórii rady, keď bol návrh na diskusiu zamietnutý. Pozorovatelia túto skutočnosť považujú za neúspech pre Západ a jeho snahu dohnať Peking k zodpovednosti za jeho konanie v Sin-ťiangu, ako aj pre morálnu autoritu Západu v oblasti ľudských práv.

Medzi krajinami, ktoré diskusiu požadovali, boli Spojené štáty, Kanada a Británia. Po oznámení výsledkov hlasovania zaznel v zaplnenej sále rady so sídlom v Ženeve nezvyčajný potlesk.

USA hovoria o sklamaní

Čínsky veľvyslanec pri rade Čchen Sü krátko pred hlasovaním varoval, že debata by mohla vytvoriť „nebezpečnú skratku“ pre skúmanie dodržiavania ľudských práv v iných krajinách. „Dnes je terčom útoku Čína. Zajtra bude terčom akákoľvek iná rozvojová krajina,“ povedal diplomat.

Americká vyslankyňa Michèle Taylorová uviedla, že rozhodnutie rady neusporiadať debatu je sklamaním. Zároveň sľúbila, že Spojené štáty sa budú aj naďalej usilovať o spravodlivosť a zodpovednosť vo svete.

„Žiadna krajina by nemala mať imunitu pred rozpravou v rade,“ povedala Taylorová krátko po zamietnutí návrhu. Peking vyzvala, aby dodržiaval svoje záväzky v oblasti ľudských práv.

Dlho odkladaná správa komisárky Bacheletovej z 31. augusta uviedla, že v Sin-ťiangu sa v rámci boja čínskych úradov proti terorizmu a extrémizmu odohráva vážne porušovanie ľudských práv.

Podľa nej vyšetrovatelia získali hodnoverné dôkazy o mučení, ktoré by mohlo predstavovať zločiny proti ľudskosti. Peking správu odmietol a tvrdí, že text používa lži a dezinformácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet