Na hlavný obsah

OSN: Svet je na ceste k zvýšeniu emisií o 10,6 percenta do roku 2030

A to v prípade, ak splní svoje súčasné záväzky v oblasti klímy.

OSN: Svet je na ceste k zvýšeniu emisií o 10,6 percenta do roku 2030
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celosvetové emisie skleníkových plynov stúpnu do roku 2030 o 10,6 percenta v porovnaní s rokom 2010, ak krajina splní svoje súčasné záväzky v oblasti klímy. Podľa agentúry Reuters to vyplýva zo správy, ktorú v stredu (26. 10.) zverejnila OSN.

Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) pri OSN ale uvádza, že na naplnenie cieľa udržať oteplenie maximálne na 1,5 stupňa treba do roku 2030 znížiť emisie o 43 percent.

Vzhľadom na to, že svetoví lídri sa majú od 6. novembra stretnúť v egyptskom Šarm aš-Šajchu, kde sa do 18. novembra koná klimatická konferencia COP27, odborníci uviedli, že je naliehavo potrebné prijať ďalšie opatrenia.

„Na minuloročnej konferencii OSN o zmene klímy v Glasgowe sa všetky krajiny dohodli, že opätovne preskúmajú a posilnia svoje klimatické plány,“ uviedol vo vyhlásení výkonný tajomník OSN pre klimatické zmeny Simon Stiell.

„Skutočnosť, že od COP26 bolo predložených iba 24 nových alebo aktualizovaných klimatických plánov, je sklamaním,“ dodal.

Patria medzi ne Bolívia, Vanuatu a Uganda, ako aj krajiny s veľkým objemom emisií, India a Indonézia. Druhá menovaná krajina, v ktorej väčšina emisií pochádza z odlesňovania a výrubu rašelinísk, teraz uvádza, že do roku 2030 zníži úroveň emisií najmenej o 31,9 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet