Na hlavný obsah

Ovsjannikovová údajne ušla z domáceho väzenia

Rusko ju vyhlásilo za hľadanú osobu.

Ovsjannikovová údajne ušla z domáceho väzenia
Na archívnej snímke z 28. júla 2022 v Moskve Marina Ovsjannikovová sedí v súdnej sieni pred vypočúvaním. Foto: TAS/AP

Ruské ministerstvo vnútra vyhlásilo v pondelok (3. 10.) bývalú novinárku štátnej televízie Marinu Ovsiannikovovú, ktorá pred niekoľkými mesiacmi v živom vysielaní protestovala proti vojne na Ukrajine, za hľadanú osobu. Stalo sa tak po tom, ako údajne ušla z domáceho väzenia, informuje agentúra Reuters.

Ako napísala agentúra AFP, Ovsjannikovovej meno bolo pridané na príslušný zoznam rezortu vnútra v Moskve, uvádza sa na jeho webstránke.

V auguste Ovsjannikovovú obvinili zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách. Súd jej nariadil domáce väzenie, v ktorom mala zostať do 9. októbra.

Toto obvinenie súvisí podľa Reuters s júlovým protestom. Tam Ovsjannikovová na nábreží oproti Kremľu držala plagát nazývajúci ruského prezidenta Vladimira Putina vrahom a jeho vojakov fašistami.

V prípade usvedčenia jej hrozí desať rokov odňatia slobody. Ovsjannikovová už v minulosti dostala pokuty v súvislosti s dvoma protivojnovými protestmi.

Ruská štátna televízia RT (predtým Russia Today) v sobotu (1. 10.) informovala, že miesto pobytu Ovsjannikovovej je neznáme, pričom citovala vyjadrenie jej exmanžela.

„Minulú noc moja exmanželka odišla z miesta, ktoré jej súd určil na domáce väzenia a spoločne s mojou 11-ročnou dcérou utiekla na neznáme miesto,“ povedal bývalý muž Ovsjannikovovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet