Na hlavný obsah

Pápež vyzval ľudstvo, aby skoncovalo s hrozbou jadrovej vojny

Urobil tak počas ceremónie v rímskom Koloseu.

Pápež vyzval ľudstvo, aby skoncovalo s hrozbou jadrovej vojny
Na snímke je pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František sa v utorok (25. 10.) v rímskom Koloseu za prítomnosti ďalších náboženských predstaviteľov prihovoril za mier a ukončenie „jadrovej nočnej mory“, keďže sa stupňujú obavy, že vo vojne Ruska proti Ukrajine môže prísť k použitiu atómových zbraní. Informovala o tom agentúra AP.

Ceremóniou v starovekej aréne vyvrcholila trojdňová konferencia Medzinárodné podujatie za mier, ktorú zorganizovala Komunita svätého Egídia.

Na snímke v zadnom rade uprostred sediaci pápež František počas posledného dňa medzinárodnej mierovej konferencie "Cry for peace", ktorú organizuje Komunita svätého Egídia v Koloseu v Ríme.
Na snímke v zadnom rade uprostred sediaci pápež František počas posledného dňa medzinárodnej mierovej konferencie „Cry for peace“, ktorú organizuje Komunita svätého Egídia v Koloseu v Ríme.Foto: RTVS/AP

František pripomenul, že pápež Ján XXIII. presne pred 60 rokmi, počas tzv. kubánskej raketovej krízy, vyzýval svetových lídrov, aby ušetrili svet od jadrovej skazy. „Aj po šesťdesiatich rokoch na nás tieto slová pôsobia svojou aktuálnosťou. Ja som si ich osvojil,“ povedal.

„Mier je dnes vážne porušovaný, napádaný a pošliapavaný, a to v Európe, ktorá v minulom storočí prežila hrôzy dvoch svetových vojen,“ zdôraznil.

Aj napriek ozbrojeným konfliktom v mnohých častiach sveta pápež povedal: „Volanie po mieri nemožno potlačiť. Vyviera zo sŕdc matiek, je hlboko vpísané do tvárí utečencov, vysídlených rodín, zranených a umierajúcich.“

Podujatie, ktoré malo tohto roku motto „Volanie po mieri. Náboženstvá a kultúry v dialógu“, sa skončilo ekumenickou modlitbou. Prečítala sa spoločná výzva za mier a podpísaním tohto dokumentu pápežom, ako aj ostatnými účastníkmi.

„Skôr než bude neskoro, nech sa aktivizujú rokovania, ktoré by mohli viesť k spravodlivým riešeniam pre stabilný a trvalý mier. Mier je svätý. Vojna taká nikdy nemôže byť. Ľudstvo musí skoncovať s vojnami, inak príde vojna, ktorá skoncuje s ľudstvom,“ uvádza sa v predmetnej výzve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet