Na hlavný obsah

Parlament odmietol inštitút partnerského spolužitia

Za hlasovalo len 50 poslancov.

Parlament odmietol inštitút partnerského spolužitia
Na snímke schôdza Národnej rady SR. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu (19. 10.) odmietli návrh z dielne SaS na zavedenie inštitútu partnerského spolužitia. Za posunutie do druhého čítania hlasovalo 50 poslancov zo 133 prítomných. Proti ich bolo 37, zdržalo sa 15 poslancov a 31 nehlasovalo.

Z poslaneckého klubu OĽANO hlasovalo za len 17 zo 47 poslancov. Za hlasovali aj Juraj Šeliga a Jana Žitňanská zo Za ľudí a všetci prítomní zo strany SaS. Návrh podporilo aj sedem nezaradených poslancov z Hlasu-SD vrátane Petra Pellegriniho.

Návrh, naopak, nepodporil žiadny poslanec z hnutia Sme rodina či Smeru-SD. Proti hlasovali poslanci z ĽSNS, Republiky a nezaradení okolo Tomáša Tarabu. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) pritom v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 v nedeľu (16. 10.) povedal, že hnutie zvažuje podporiť registrované partnerstvá.

OĽANO pred hlasovaním uviedlo, že jeho poslanci budú hlasovať slobodne. „Zloženie poslaneckého klubu OĽANO je rovnako pestrofarebné ako celé Slovensko. Preto sú pri takýchto témach úplne prirodzené rozličné postoje a hlasovania poslancov,“ píše sa v stanovisku strany.

Návrh by umožňoval nezosobášeným párom rôzneho i rovnakého pohlavia dediť, nahliadať do zdravotnej dokumentácie partnera či nárokovať si ošetrovné pri starostlivosti o partnera.

Predsudky poslancov

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková po hlasovaní uviedla, že poslanci nechceli podporiť tento návrh preto, lebo majú rovnaké predsudky voči LGBT+ ľuďom ako vrah zo Zámockej. Za SaS vyslovila ľútosť nad takýmto zložením parlamentu.

„Veľmi nás prekvapuje, že ani po vražde dvoch mladých ľudí nedokážu politici a časť spoločnosti prekročiť svoje obavy a svoj tieň. Táto nenávisť a obmedzenosť ťahajú našu krajinu späť miesto toho, aby sme išli všetci spoločne dopredu,“ povedala.

Vladimíra Marcinková z SaS hovorila, že návrh nebol prázdnym gestom, ale reálne prvým balíkom práv pre páry rovnakého pohlavia. Nezaradení poslanec Miroslav Kollár vyhlásil, že sa hanbí byť súčasťou takéhoto parlamentu.

Sklamanie z neprijatia návrhu vyjadrila aj iniciatíva Inakosť. Vládu vyzýva, aby zabezpečila, že LGBT+ ľudia budú rovnoprávnou súčasťou slovenskej spoločnosti.

Koaličný návrh?

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) uviedol, že ak by bol poslancom, tak by tento návrh nepodporil. Tvrdí však, že sľuby, ktoré koalícia dala v programovom vyhlásení vlády (PVV), sčasti riešia problematiku LGBT+. Návrh SaS bol však podľa neho nad rámec PVV.

To, či koalícia pripravuje nejaký vlastný návrh na podporu práv LGBT+ ľudí, Matovič neobjasnil. Minister spravodlivosti Viliam Karas po rokovaní vlády povedal, že ho zatiaľ nikto s takouto otázkou neoslovil. Z vlastnej iniciatívy však zvažuje nejaké kroky pri úprave majetkových práv osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.

Prezidentke vyjadrila ľútosť, že návrh neprešiel

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila na sociálnej sieti ľútosť nad tým, že sa „ani po teroristickom útoku na mladých ľudí z LGBTI+ komunity nenašlo dostatok poslancov, aby schválili zákon o partnerskom spolužití osôb rovnakého pohlavia“.

Významná časť spoločnosti zároveň podľa prezidentky považuje za samozrejmé, že ľudia z tejto komunity majú byť prijatí a cítiť sa bezpečne.

„K vytvoreniu pocitu bezpečia a prijatia nepostačia iba prázdne gestá a deklarácie, ktoré nemajú koncovku. Treba aj konať. Našu spoločnosť neohrozuje láska dvoch ľudí rovnakého pohlavia, ani ich partnerský vzťah. Naša spoločnosť dopláca na ľahostajnosť a necitlivosť, keď ani takáto hrozná tragédia nepohne dostatočným počtom poslancov a poslankýň, aby urobili potrebný a správny krok,“ napísala hlava štátu na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko