Na hlavný obsah

Parlament rokuje o efektívnejšom vyplácaní dôchodkov z druhého piliera

Krajniak očakáva, že návrh získa podporu.

Parlament rokuje o efektívnejšom vyplácaní dôchodkov z druhého piliera
Na snímke poslanci Národnej rady SR v rokovacej miestnosti počas schôdze parlamentu. Foto: TASR

Predvolená investičná stratégia – to je návrh, o ktorom aktuálne rokuje parlament a ktorý má priniesť efektívnejšie vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Stratégia má byť určená novým sporiteľom a zároveň sa do nej majú presunúť aj tí pasívni z akciových fondov.

Téme sa v Rádiožurnale na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Návrh z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) by ovplyvnil všetkých sporiteľov do 54 rokov, ktorí na penziu sporia v inom ako indexovom dôchodkovom fonde. Minister očakáva, že podporu v parlamente návrh získa, keďže sa našiel kompromis.

„Oceňujem, že došlo k dohode na takzvanom veľkom pozmeňujúcom návrhu, kde sme zohľadnili za ministerstvo všetky pripomienky všetkých dotknutých strán. Zatiaľ sa k tomu všetci vyjadrili podporne,“ povedal Krajniak.

Znamená to, že časť sporiteľov by sa z akciových fondov presunula naspať do indexových. To by podľa ministra malo zabezpečiť vyššiu výnosnosť dôchodkov v druhom pilieri. V roku 2013, keď bol pri vláde Smer-SD, spôsobili zásahy sociálnych demokratov odsun z druhého piliera.

Šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) považuje nápravu za krok dobrým smerom. „Tým, že sami sa nepresunuli naspäť do indexových a akciových fondov, ale ostali v konzervatívnych fondoch, stratili niekoľko miliárd eur. Robíme krok, ktorý by mal pomôcť týmto sporiteľom, aby ich peniaze viac zarábali,“ vysvetlil.

Opozičná SaS chce zas väčšiu voľnosť vo vyplácaní nasporených peňazí. „Dali sme do nášho pozmeňujúceho návrhu, že (každý) si môže povedať, akú výšku dôchodku si chce zakúpiť alebo akú časť nasporenej sumy chce použiť na zakúpenie doživotného dôchodku,“ priblížil poslanec Peter Cmorej (SaS).

Hlasovať o návrhu budú poslanci vo štvrtok (27. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika