Na hlavný obsah

Parlamentné výbory majú problém s uznášaniaschopnosťou

Obštrukcie mala menšinová vláda očakávať, tvrdí Bugár.

Parlamentné výbory majú problém s uznášaniaschopnosťou
Národná rada SR. Foto: RTVS

Výbory, v ktorých sedia poslanci, majú problém s uznášaniaschopnosťou. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) navrhuje za neúčasť poslancom sťahovať časť platu a zverejňovať mená takzvaných parlamentných záškolákov. Bývalý podpredseda Béla Bugár reaguje, že to problém nevyrieši a menšinová vláda mala túto formu obštrukcie očakávať.

Parlamentné výbory predkladajú časť návrhov zákonov a neskôr kontrolujú ich zavedenie do praxe. Problém nastáva, ak príde menej ako polovica členov. Vtedy nemôžu začať zasadnutie. Niekoľkokrát sa to stalo aj v tomto týždni. Najkratšie sa zdržali poslanci na výbore pre verejnú správu. Od otvorenia po ukončenie prešlo 19 sekúnd.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Predseda Jozef Lukáč zo Sme rodina tvrdí, že neprítomnosť treba postihovať. A to najmä pri tých, ktorí nedodajú dôvod, prečo neprišli.

„Návrh na finančný postih dáva v tomto prípade predseda poslaneckého klubu. Pán Šipoš tu tiež, zhodou okolností, nie je. Páni primátori si musia uvedomiť, že sú v prvom rade poslanci národnej rady,“ dodal Lukáč.

Problémy s dochádzkou riešia aj ostatné výbory. Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) hovorí, že dochádzka niektorých poslancov je chabá. V parlamente to znamená, že poslanci nedostanú odporúčanie ako hlasovať.

„Jednoducho sa vyhlási, že výbor nebol uznášaniaschopný. V tom prípade idú do pléna zákony bez akýchkoľvek odporúčaní. Prečíta sa len, že odporúčanie neexituje, pretože výbor nezasadal,“ doplnila Bittó Cigániková.

Tému chcú otvoriť na poslaneckom grémiu

Predseda Národnej rady Boris Kollár chce tému otvoriť na poslaneckom grémiu. Začať chce upozorňovaním kolegov a ak si „nedajú povedať,“ pristúpi k zverejňovaniu detailov a kráteniu platov. „Nech sa poslanci hanbia, že berú plat a nevykonávajú svoj mandát,“ povedal Kollár.

Podľa predsedu ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka (OĽANO) to však nemusí pomôcť. Na začiatok výboru totiž prídu všetci poslanci, no nemusia zostať dokonca.

„V poslednej dobe sa stáva, že keď ide nejaký bod a uznášaniaschopnosť držia opoziční (poslanci) a vidia, že sa presadí názor, s ktorým nesúhlasia, postavia sa a na ten konkrétny bod odídu preč,“ vysvetlil Vetrák.

Podľa bývalého podpredsedu Národnej rady Béla Bugára obštrukcie mohla menšinová vláda očakávať. Tvrdí, že by bolo lepšie, keby si s poslancami SaS premiér Eduard Heger (OĽANO) sadol a pokúsil sa s nimi dohodnúť. „Bolo by to jednoduché, keby tam nebol Matovič,“ dodal.

Výbory zasadajú aj vo štvrtok (13. 10.). Dvom z troch výborov sa podarilo otvoriť zasadnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál