Na hlavný obsah

Parlamentný sociálny výbor prerokoval petíciu Jednoty dôchodcov na Slovensku

O ich požiadavkách sa bude rokovať na aktuálnej schôdzi.

Parlamentný sociálny výbor prerokoval petíciu Jednoty dôchodcov na Slovensku
Ilustračná snímka seniorky. Foto: Unsplash

Parlamentný sociálny výbor prerokoval petíciu Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS). Požiadavky seniorov na zlepšenie ich života v čase vysokej inflácie vzali všetci členovia výboru na vedomie. V pléne sa o nich bude rokovať na aktuálnej schôdzi. Rezort práce však tvrdí, že reakciou na petíciu sú aj schválený 13. a 14. dôchodok.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Titulok petície znie „Aj seniori chcú dôstojne žiť“. Zhrnuli do nej niekoľko dôležitých bodov. Jedným z nich je aj riadny 13. dôchodok, a nielen sociálna dávka v podobe vianočného príspevku.

Predseda JDS Michal Kotian zdôrazňuje, že väčšina dôchodcov nemá ani priemerný dôchodok. „Pod priemerom je zhruba 70 percent dôchodcov,“ priblížil.

Vláda i parlament však napokon schválili špeciálne dôchodky. Najskôr v lete vyplatili 13. a v decembri dostanú aj 14. dôchodky. Najviac (vyše 200 eur) dostanú tí, ktorí majú penzie najnižšie.

Bývalý minister práce, opozičný poslanec Ján Richter (Smer-SD) upozorňuje na to, že petíciu prijal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ešte v polovici septembra, čo je podľa neho už dávno. „Je otázka či to bola náhoda alebo zámer niekoho tie veci oddialiť,“ dodal.

Dôchodky sa budú valorizovať od januára

Kým v petícii žiadali dôchodcovia o predčasnú valorizáciu osem percent ešte tento rok, napokon sa im dôchodky budú valorizovať o takmer dvanásť percent od januára.

Predseda sociálneho výboru Vladimír Ledecký (SaS) konštatuje, že aj keď je už neaktuálna, dá sa očakávať, že parlament petíciu JDS príjme. „Všetci chceme nejako pomáhať dôchodcom,“ uviedol.

Z koaličných strán na štvrtkovom (27. 10.) výbore buď poslanci neboli, alebo sa k petícii nevyjadrili. Hovorkyňa rezortu práce Monika Hnilicová však uviedla, že návrhy JDS rezort prijíma a diskutuje o nich. „Aj na základe požiadaviek JDS pripravil rezort práce inflačnú pomoc pre dôchodcov, ktorá bude vyplatená v decembri,“ skonštatovala.

Ide o spomínaný 14. dôchodok, ktorý štát vyplatí nielen starobným dôchodcom, ale aj sirotám a invalidným dôchodcom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál