Na hlavný obsah

Päťnásobný olympijský víťaz trpel depresiami, premýšľal aj nad samovraždou

Ian Thorpe sa stal najmladším majstrom sveta v plávaní.

Päťnásobný olympijský víťaz trpel depresiami, premýšľal aj nad samovraždou
Ian Thorpe je najúspešnejším plavcom v histórii Austrálie. V rokoch 1998 až 2004 nazbieral päť zlatých olympijských medailí a 11 titulov majstra sveta. Foto: profimedia.sk

Ian Thorpe je najúspešnejším plavcom v histórii Austrálie. V rokoch 1998 až 2004 nazbieral päť zlatých olympijských medailí, tri strieborné, jednu bronzovú a 11 titulov majstra sveta, po jednej striebornej a bronzovej na majstrovstvách sveta. Narodil sa 13. októbra 1982 v Sydney v Austrálii. V piatok oslavuje 40 rokov.

Súťažne začal plávať keď mal iba osem rokov. V 13. rokoch prekonal na jednom stretnutí 10 národných rekordov vekovej skupiny. Nasledujúci rok sa stal najmladším plavcom, ktorý sa dostal do austrálskeho národného tímu.

Na majstrovstvách sveta v roku 1998 sa vtedy 15-ročný Thorpe stal najmladším majstrom sveta v plávaní s víťazstvom na 400 metrov voľný spôsob. Vytvoril vtedy nový svetový rekord.

Vďaka svojej výške 196 cm a mimoriadne veľkým nohám, ktoré niektorí prirovnávali k plutvám, sa čoskoro stal známym ako „Torpédo“, píše životopisný portál britannica.com.

Thorpe vzbudil veľkú pozornosť počas OH 2000 v Sydney, kde získal tri zlaté medaily (400 metrov voľný spôsob, štafeta 4 × 200 metrov voľný spôsob, štafeta 4 × 100 metrov voľný spôsob) a jednu striebornú medailu ( 200 metrov voľný spôsob).

Nasledujúci rok na majstrovstvách sveta v plávaní získal šesť zlatých medailí a vytvoril svetové rekordy na 200 metrov voľný spôsob, 400 metrov voľný spôsob a 800 metrov voľný spôsob.

Deväťnásobný olympijský medailista

Bol aj členom štafety na 4 × 200 metrov voľný spôsob, ktorá vytvorila svetový rekord. Thorpeho ďalšie zlaté medaily boli v štafete na 4 × 100 metrov voľný spôsob a v polohovej štafete na 4 × 100 metrov.

Jeho výkon pomohol Austrálii vyhrať tímový titul. Thorpe pokračoval vo svojej dominancii vo voľnom štýle, keď na majstrovstvách sveta v roku 2003 získal tri zlaté medaily (200 metrov voľný spôsob, 400 metrov voľný spôsob a štafeta na 4 × 200 metrov voľný spôsob).

Na OH 2004 v Aténach pridal Thorpe zlaté medaily na 200 a 400 metrov voľný spôsob, ako aj striebro v štafete na 4 × 200 metrov voľný spôsob a bronz na 100 metrov voľný spôsob. Po triumfe v Aténach strávil Thorpe rok bez plávania.

Vrátil sa do bazéna, aby sa pripravil na Hry Commonwealthu v roku 2006, ale pre chorobu musel z tohto podujatia odstúpiť. V novembri 2006 Thorpe šokoval plavecký svet tým, že vo veku 24 rokov náhle skončil s týmto športom.

Trpel depresiami, rozmýšľal nad samovraždou

Austrálsky plavec obvinil médiá, že vytvárali nátlak na fanúšikov a trénerov po tom, ako sa rozhodol ukončiť svoju kariéru. Päťnásobný olympijský víťaz tiež vyhlásil, že toto obdobie ho doviedlo k depresiám a problémom s alkoholom.

Nikdy sa však nezdôveril rodine ani členom tímu. „Mal som okolo seba mnoho skvelých a zodpovedných ľudí, ale nikdy som s nimi o tom nehovoril. Možno som to mal spraviť, možno ma to obralo o dlhšiu a úspešnejšiu kariéru,“ povedal pre Sydney Morning Herald po zverejnení svojej autobiografie „Toto som ja: Autobiografia“.

Vo svojej knihe priznal, že nie je jediný vrcholový športovec, ktorý trpí depresiami. „Prvý človek, ktorému som to povedal, bol jeden plavec. Aj jeho sužuje tento problém. Moje problémy však boli natoľko ťažké, že som uvažoval aj o samovražde,“ šokoval Thorpe.

Vo februári 2011 oznámil, že sa vráti k medzinárodnému plávaniu v rámci prípravy na olympijské hry 2012 v Londýne, ale nepodarilo sa mu kvalifikovať sa do austrálskeho olympijského tímu. V roku 2012 ukončil svoju kariéru.

V roku 2014 po rokoch zapierania priznal svoju homosexualitu. Definitívne tak ukončil roky špekulácií o svojej sexuálnej orientácii.

Thorpe uviedol veci na pravú mieru v rozhovore s britským novinárom Michaelom Parkinsom pre austrálsky desiaty kanál. „Dlho som o tom premýšľal. Prišiel som na to a teraz nemám problém rozprávať sa o tom s ľuďmi z môjho blízkeho okolia,“ povedal úspešný športovec, ktorý sa po priznaní rozplakal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport