Na hlavný obsah

Penta láka lekárov do Nemocnice Bory

Je dokončená takmer na 90 percent.

Penta láka lekárov do Nemocnice Bory
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Finančná skupina Penta chce do svojej Nemocnice Bory stiahnuť zdravotníkov aj z bratislavskej univerzitnej nemocnice. Pre RTVS to potvrdili lekári, ktorí už pracovné ponuky dostali. Ich odchod by ohrozil zdravotnú starostlivosť v univerzitnej nemocnici aj výučbu medikov.

Nemocnicu Bory dokončili na takmer 90 %, otvoriť ju plánujú už na budúci rok v marci. Pracovať v nej má 1 400 ľudí, z toho 320 lekárov. Desiatky špecialistov prilákala zo zahraničia. Lekári z bratislavských nemocníc hovoria, že s ponukou oslovili aj ich.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Viacerí kolegovia takúto ponuku dostali. Aj ja. Ale mojím cieľom zatiaľ nie je ísť týmto smerom. V nemocnici, kde teraz robím, môžem vykonávať jednak výučbu medikov, čo ma osobne napĺňa, ďalej dá sa tu realizovať veda. Dá sa tu uskutočňovať mnoho komplikovaných zákrokov, ktoré si v inej nemocnici neviem predstaviť,“ povedal Andrej Daňo, anestéziológ, Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB).

„Podľa mojich informácií sú v Ružinovskej nemocnici zamestnanci, nielen lekári, ktorí budú odchádzať už s istotou do tejto nemocnice. Už sa tam dokonca hovorí o tom, že sa podpísali zmluvy,“ ozrejmil Miroslav Mendel, podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ).

Osemtisícové platy?

Riaditeľ bratislavskej univerzitnej nemocnice tvrdí, že oficiálne výpovede zdravotníkov, ktorí chcú odísť ku konkurencii, zatiaľ nedostal. Dvaja prednostovia však podľa jeho slov túto možnosť zvažujú. Nemocnica Bory ich má údajne lákať na osemtisícové platy. Tá to popiera.

„Samozrejme, ponúkame konkurenčné mzdy. Ale tou hlavnou výhodou má byť moderné prostredie nemocnice, moderná technológia,“ uviedol Tomáš Kráľ, hovorca siete ProCare a Svet zdravia.

Niektorým lekárom sa podľa informácií RTVS ozývajú agenti a pýtajú sa ich, za akých podmienok by boli ochotní prejsť do nemocnice, ktorú vlastní Penta.

„Tá situácia je komplikovaná z titulu nedostatku informácií. Pre mňa z titulu možností, ktoré vieme ponúknuť ako štátna nemocnica v porovnaní so súkromnou nemocnicou. Či už je to na úrovni platov alebo aj pekných nových priestorov,“ vysvetlil Alexander Mayer, riaditeľ UNB.

Súkromná nemocnica tvrdenia, že loví vo vodách bratislavskej univerzitnej nemocnice, popiera.

„Personálna politika nemocnice Bory nestojí na zamestnancoch UNB. Samozrejme tým, že je voľný pracovný trh, lekári, sestry sa môžu rozhodnúť, kde pracujú,“ dodal hovorca siete ProCare a Svet zdravia.

Ak by lekári z univerzitnej nemocnice odišli, ohrozilo by to nielen zdravotnú starostlivosť, ale aj vzdelávanie medikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny