Na hlavný obsah

Pestovatelia gaštanov sú zúfalí aj v najväčšej gaštanici v Modrom Kameni

Otáznik visí aj nad jedinečným podujatím.

Pestovatelia gaštanov sú zúfalí aj v najväčšej gaštanici v Modrom Kameni
Na snímke gaštan jedlý. Foto: Ovocné stromy

Stromy jedlých gaštanov napádajú škodcovia. Ich počet sa za posledných 40 rokov dramaticky znížil.

Pestovatelia sú zúfalí aj v najväčšej slovenskej gaštanici v Modrom Kameni v okrese Veľký Krtíš. Pred niekoľkými rokmi odvážali bohatú úrodu nákladiakmi, teraz je zničených viac ako 95 % stromov.

Otáznik podľa pestovateľov visí aj nad jedinečným a jediným podujatím na Slovensku – gaštanovými slávnosťami.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Klaudia Urdová.

Ovplyvnilo ich sucho

Sladké plody gaštana jedlého neúprosne miznú zo sadov v najväčšej slovenskej gaštanici, ktoré v 16-tom storočí na územie Modrého Kameňa priniesli Turci. Pestovatelia upozorňujú na vážny ekologický a poľnohospodársky problém.

„Situácia ohľadne jedlých gaštanov je veľmi zlá, gaštany vysychajú. Zabíja ich choroba, ľudovo povedané rakovina. Každým rokom je gaštanov menej. Na žijúcich stromov žije len zopár konárov, ten strom 100%-ou úrodnosťou dáva len takých 10 až 15 percent,“ hovorí pestovateľ Jozef Cífery.

Na ošetrenie stromov je potrebný certifikát a na vypílenie chorých stromov majiteľom chýbajú peniaze.

Aj v blízkosti hradnej gaštanice v Modrom Kameni sú ešte 3 pôvodné gaštanové stromy. Tie sa vedenie múzea snaží opiľovať a zachrániť. Takú slabú úrodu, akú mali tento rok ešte nepamätajú.

„Takúto slabú úrodu sme ešte nemali v našej hradnej gaštanici. Aj počas gaštanových slávností sme vedeli rozdávať gaštany, tohto roku to tak nebude. Gaštanov je málo, bolo veľmi sucho, aj to sa asi podpísalo na ich zdravotný stav,“ vyjadruje sa riaditeľka hradu Helena Ferencová.

Gaštan jedlý sa používa v gastronómii ako chutná a hodnotná potravina. Či sa podarí gaštany zachrániť je otázne. Zatiaľ je to veľmi drahá liečebná metóda.

„Štátna podpora na to nie je, a to pre to, že je to dovezená drevina, nie je to pôvodná drevina, tak na to nie sú financie,“ dodáva Cífery.

Pestovatelia si len ťažko dokážu predstaviť, že okolie mesta Modrý Kameň nebudú lemovať majestátne stromy gaštana, a tým by sa ohrozili aj tradičné gaštanové slávnosti, jedinečné podujatie na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál