Na hlavný obsah

Počas bojov v Tigraji znásilnili desiatky žien a dievčat

Ich vek sa pohybuje od 13 do 80 rokov.

Počas bojov v Tigraji znásilnili desiatky žien a dievčat
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Desiatky žien a dievčat znásilnili a stovky civilistov zabili pri bojoch v severoetiópskej oblasti Tigraj. Vyplýva to z oficiálneho dokumentu, ktorý má k dispozícii agentúra AP.

Asi 40 dievčat a žien vo veku od 13 do 80 rokov znásilnili v meste Sheraro na severozápade tigrajského regiónu, píše sa v správe, ktorú vypracovalo miestne koordinačné centrum.

Na tvorbe dokumentu sa podieľali regionálne úrady, agentúry OSN aj mimovládne organizácie. Ďalších osem znásilnení, vrátane jedného skupinového, sa odohralo v oblasti Tselemti, tiež na severozápade Tigraja.

Ako poznamenala agentúra AP, dokument vydaný 14. októbra neuvádza, kto je za sexuálne násilie zodpovedný. Rovnako sa v ňom nepíše, kedy presne sa znásilnenia stali.

Znepokojenie diplomatov

Diplomati v tejto súvislosti vyjadrili znepokojenie nad správami o civilných obetiach bojov. Etiópska armáda medzitým tento týždeň získala kontrolu nad jedným z dôležitých miest Shire a má v úmysle ovládnuť aj letisko a federálne inštitúcie v Tigraji.

Americkí predstavitelia už vyzvali eritrejské jednotky, aby sa z Tigraja stiahli. Taktiež žiadajú znepriatelené strany, aby uzavreli okamžité prímerie.

Africká únia v piatok (21. 10.) informovala, že 24. októbra začnú pod jej vedením v Juhoafrickej republike mierové rozhovory, ktoré by mali viesť k ukončeniu bojov v Etiópii. Obe strany konfliktu už skôr s rozhovormi súhlasili, rokovania ale boli zatiaľ odložené z logistických dôvodov, napísala agentúra Reuters.

Mierová a bezpečnostná rada Africkej únie uviedla, že „záväzky zúčastniť sa mierového procesu víta“. Poradca etiópskeho premiéra už účasť vlády v rozhovoroch potvrdil. Hovorca tigrajských síl sa k rokovaniam zatiaľ nevyjadril, dodala Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet