Na hlavný obsah

Počet obetí hurikánu Ian na Floride stúpol na 27

Predchádzajúca bilancia hovorila o 17 obetiach.

Počet obetí hurikánu Ian na Floride stúpol na 27
Na snímke hurikán Ian. Foto: Twitter/Reuters

Oficiálny počet obetí ničivého hurikánu Ian v Spojených štátoch vzrástol na najmenej 27. Informovala o tom v noci na sobotu (1. 110.) agentúra AP.

Predchádzajúca bilancia hovorila o 17 obetiach. Niektoré médiá uvádzajú ešte horšiu bilanciu, napríklad spravodajská televízia CNN 45 mŕtvych. Pri postupe štátom Južná Karolína búrka zoslabla na posttropickú cyklónu. Napriek tomu tam ničila móla na pobreží a zaplavila ulice.

Floridské úrady uviedli, že medzi obeťami je 22-ročná žena, ktorú v piatok (30. 9.) vymrštili z motorovej štvorkolky na vodou vymletej ceste v okrese Manatee. Sedemdesiatjedenročný muž podľahol zraneniam hlavy, keď spadol zo strechy. U mnohých ďalších obetí ide o utopenie, vrátane 68-ročnej ženy, ktorú spláchla vlna do oceánu.

Podľa analytickej spoločnosti CoreLogic citovanej CNN spôsobil Ian na Floride škody vo výške 47 miliárd dolárov (asi 48 miliárd eur) na poistenom majetku. Ak sa číslo potvrdí, stane sa búrka z tohto pohľadu najničivejšou v histórii Floridy.

Nedostatočne poistený majetok

Americký prezident Joe Biden oznámil, že ľuďom, ktorí majetok nemali dostatočne poistený a prišli oň, poskytne federálna vláda podporu vo výške 37 900 dolárov (asi 38 700 eur) na jednotlivé opravy a ďalších 37 900 dolárov za stratu akéhokoľvek majetku, „či už je to auto alebo snubný prsteň“.

Na Kube, odkiaľ sa búrka tento týždeň posúvala ďalej na sever, si Ian vyžiadal troch mŕtvych. Dá sa očakávať, že počet potvrdených obetí porastie po tom, ako sa záchranné zložky dostanú k prehľadávaniu najhoršie zasiahnutých oblastí. Keď v stredu hurikán prechádzal Floridou, bol označený za jednu z najsilnejších búrok, aká kedy zasiahla USA.

Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) sa kubánska vláda obrátila s nezvyčajnou žiadosťou o pomoc v núdzi na Bidenovu administratívu po tom, ako hurikán na celom ostrove s 11 miliónmi obyvateľov prerušil dodávky elektriny.

Kubu zasiahol hurikán v utorok (27. 9.) a ničil aj domy a úrodu. Kubánci mnohokrát vyšli do ulíc na protest proti vláde pre prerušenie dodávok prúdu.

Panujú obavy z nedostatku potravín, palív a liekov. Podľa informácií WSJ kubánske úrady po USA chcú okrem iného pomoc pre nemocnice či vodné čerpadlá.

Niekoľko stoviek ľudí podľa agentúry AP protestovalo v Havane a v piatok bolo na ostrove opäť prerušené internetové pripojenie, zrejme s cieľom zabrániť šíreniu informácií o demonštráciách.

„Chceme svetlo, chceme svetlo,“ prevolávali podľa AP demonštranti v havanskej štvrti Cerro.

Ian, teraz slabšia posttropická cyklóna, stále predstavuje riziko pre časti Južnej aj Severnej Karolíny, Virgínie a Západnej Virgínie, uviedlo dnes americké Národné centrum pre hurikány.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet