Na hlavný obsah

Počet obetí požiaru v iránskej väznici stúpol na osem

Väzni počas vzbury založili požiar.

Počet obetí požiaru v iránskej väznici stúpol na osem
V iránskej väznici vypukol požiar. Foto: TASR/AP

Na osem stúpol počet obetí požiaru, ktorý v sobotu (15. 10.) večer vypukol vo väznici Evín v Teheráne. V pondelok (17. 10.) to uviedla iránska justícia, informuje agentúra AFP.

Počas väzenskej vzbury vo väznici Evín väzni „založili požiar“, napísala iránska agentúra IRNA. Prvotné informácie hovorili o smrti štyroch väzňov. Celkový počet obetí požiaru a násilností medzi väzňami neskôr stúpol na osem, píše sa na webovej stránke iránskej justície Mizan Online (mizan.news).

Rodinní príslušníci väzňov a ľudskoprávne skupiny vyjadrili vážne obavy o osud ostatných väzňov a uviedli, že úrady použili počas zásahu vo väznici slzotvorný plyn. V tejto väznici zadržiavajú aj politických väzňov, vrátane novinárov alebo cudzincov.

Nepokoje vo väznici Evín vypukli v období, keď Irán zažíva vlnu pouličných protestov po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zatkla iránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania. Podľa vyjadrenia teheránskej prokuratúry však nepokoje vo väznici s týmito udalosťami nesúviseli.

Spojené štáty v roku 2018 zaradili väznicu Evín na čiernu listinu pre „vážne porušovania ľudských práv“, píše agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet