Na hlavný obsah

Počet obetí útokov na mesto Záporožie sa zvýšil na 17

Medzi nimi bolo aj dieťa.

Počet obetí útokov na mesto Záporožie sa zvýšil na 17
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najmenej 17 ľudí vrátane dieťaťa zahynulo pri útokoch na mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny, uviedli v sobotu (8. 10.) ukrajinské úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

Na mesto dopadli rakety vo štvrtok (6. 10.) pred úsvitom, pričom tri z nich zasiahli centrum mesta, ktoré sa nachádza len 40 kilometrov od delostreleckých bojov na južnom fronte.

„Celkovo bolo zabitých 17 ľudí,“ ukrajinská štátna pohotovosť uviedla na sociálnej sieti Telegram s tým, že jedným z nich bolo dieťa.

Počet obetí výrazne narástol od prvého spočítania, pri ktorom našli jednu mŕtvu osobu. V sobotu ráno bola bilancia 14 obetí. Päťposchodová obytná budova na hlavnej ulici bola takmer zrovnaná so zemou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegrame ostro skritizoval útok a uviedol, že Záporožie je denne pod „masívnym raketovým útokom“ a dodal, že ide o úmyselný zločin.

Mesto Záporožie, ovládané Ukrajinou, leží v rovnomennej oblasti, kde sa takisto nachádza Rusmi okupovaná jadrová elektráreň. Tá bola donedávna miestom silného ostreľovania.

Ukrajina minulý týždeň uviedla, že Moskva zasiahla civilný humanitárny konvoj pri meste Záporožie, čo si podľa Kyjeva vyžiadalo najmenej 30 mŕtvych, píše AFP.

Záporožská oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Rusko oficiálne anektovalo. Kyjev a Západ označili tento krok za nelegitímny a protirečiaci medzinárodnému právu. Neuznali ani tzv. referendá na okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré anexii predchádzali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet