Na hlavný obsah

Podľa predbežných výsledkov zvíťazila v bulharských voľbách konzervatívna strana

Očakáva sa, že bude mať problém nájsť koaličných partnerov.

Podľa predbežných výsledkov zvíťazila v bulharských voľbách konzervatívna strana
Žena hlasuje v predčasných parlamentných voľbách v bulharskom meste Bankja. Foto: TASR/AP

Konzervatívna strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova zvíťazila v nedeľňajších (2. 10.) parlamentných voľbách v Bulharsku so ziskom 25,4 percenta hlasov. Informovala o tom agentúra Reuters po sčítaní 99 percent hlasovacích lístkov.

Očakáva sa však, že Borisov bude mať problém nájsť koaličných partnerov. Dôvodom majú byť obvinenia z korupcie počas jeho viac ako desaťročného pôsobenia pri moci.

Na druhom mieste sa umiestnila centristická strana Pokračujeme v zmene (PP) bývalého premiéra Kirilla Petkova s 20,2 percentami. Podobné výsledky priniesli aj prieskumy verejnej mienky zverejnené v nedeľu.

Konečné oficiálne výsledky, ktoré budú zahŕňať aj hlasy Bulharov v zahraničí, sa očakávajú vo štvrtok (6. 10.), informovala agentúra Reuters.

Nedeľňajšie parlamentné voľby v Bulharsku boli štvrté za menej ako dva roky. Ani toto hlasovanie však pravdepodobne nevyrieši patovú situáciu na politickej scéne.

Podľa mnohých komentátorov bude slabý koaličný potenciál strany GERB a nízka pravdepodobnosť, že sa reformistom z PP podarí vytvoriť vládnu väčšinu, znamenať pokračovanie súčasnej vládnej krízy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet