Na hlavný obsah

Pôdohospodári prichystali podporu vo výške 15 miliónov eur

Týka sa ovocinárov, zeleninárov, vinohradníkov a chovateľov rýb.

Pôdohospodári prichystali podporu vo výške 15 miliónov eur
Ilustračná fotografia - rajčiny. Foto: TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) pripravilo finančnú pomoc na prekonanie energetickej krízy. Pomoc sa dotýka aj situácie s vojnou na Ukrajine. Pätnásťmiliónový balíček sa týka pestovateľov ovocia, zeleniny, vinohradníkov a chovateľov rýb. Informoval o tom rezort pôdohospodárstva.

Schému pomoci v čase krízy na podporu hospodárstva čaká schvaľovanie na Protimonopolnom úrade a v Európskej komisii. Vyhlásenie výzvy predbežne plánujú na polovicu novembra. Žiadatelia budú môcť cez Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) podávať žiadosti do konca roka 2022.

„Uvedomujeme si zložitosť situácie v akej sa ocitol celý agrosektor vplyvom inflácie, nárastu cien energií a ďalších výrobných vstupov. Po pomoci pre chovateľov a potravinárov sme pripravili pomoc aj pre špeciálnu rastlinnú výrobu. Chcel by som zdôrazniť, že pomoc je určená aj pre pestovateľov v skleníkoch a fóliovníkoch,“ vysvetlil šéf rezortu Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Ministerstvo uviedlo, že výšky sadzieb pre jednotlivé druhy špeciálnej rastlinnej výroby majú predbežne pripravené. Otvorená zostáva sadzba pre vinič. Cieľom rezortu je podpora všetkých komodít na úrovni susedných krajín, čím chcú zvýšiť konkurencieschopnosť slovenských pestovateľov.

Pomoc sa týka aj skleníkov a fóliovníkov

Podpora zakrytých plôch, teda pestovanie v skleníkoch a fóliovníkoch sa bude odvíjať od energeticky menej, či viac intenzívnych plodín.

Medzi energeticky viac intenzívne plodiny patria tie, ktoré sa musia pestovať pri 15 °C a viac (paradajky, paprika, uhorka). Energeticky menej intenzívne plodiny sa pestujú pri menej ako 15  °C (cibuľa, kaleráb, šalát, reďkovka, mrkva, petržlen, bylinky), vysvetľuje rezort.

Keďže ide o dočasný rámec štátnej pomoci,  strop na jedného oprávneného žiadateľa  pri rastlinnej výrobe je stanovený na 93 000 eur. 

Pomoc pre rybolov a akvakultúry podmieňujú výmery rybníkov, malých vodných nádrží, či liahní. Strop možnej podpory v tomto prípade určili na 112 500 eur na jedného žiadateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika