Na hlavný obsah

Polícia ohlásila nákup troch stoviek stacionárnych radarov

Chcú takto bojovať s cestnými pirátmi.

Polícia ohlásila veľkú investíciu do bezpečnosti na cestách. Za 30 miliónov z Plánu obnovy chce nakúpiť stacionárne radary. Bude ich takmer 300.

Na Slovensku ide o ďalší takýto pokus bojovať s cestnými pirátmi. SNS si v roku 2016 dala podmienku pri vstupe do vlády a to koniec súťaže na radary, čo sa aj stalo. V zahraničí strážia maximálnu rýchlosť už roky.

„Chceme ísť tou cestou ako zahraničie, zaviesť čo najviac stacionárnych miest, ktoré budú monitorovať premávku a budú zachytávať rôzne priestupky na úseku cestnej premávky,“ povedal policajný prezident Štefan Hamran.

Vodiča, ktorý prekročí maximálnu rýchlosť, stacionárny radar odfotí, a fotka spolu s pokutou mu potom príde na jeho adresu domov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rýchlosť však treba podľa analytika strážiť aj na viacprúdových cestách. Prechádzajú mnohými mestami. Vodiči na nich rýchlosť často nedodržiavajú, s čím sa v minulosti veľmi nepočítalo.

„Vtedy sa to považovalo za progresívny spôsob rozvoja miest, bolo to moderné, bol to nejaký ideál – vniesť automobilovú dopravu priamo do centra mesta,“ avizuje urbánny geograf Adrian Gubčo.

„Postupne by sme to chceli rozšíriť, aj do miest, kde taký vysoký počet dopravných priestupkov nie je,“ dodal Hamran.

Policajný prezident chce tieto radary nakúpiť aj nainštalovať do jedného roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko