Na hlavný obsah

Polícia prijala opatrenia v súvislosti s „Dušičkami“

Predpokladá zvýšený počet účastníkov cestnej premávky.

Polícia prijala opatrenia v súvislosti s „Dušičkami“
Sviatok všetkých svätých. Foto: SITA

Polícia sa pripravuje na obdobie „Dušičiek“, pretože predpokladá zvýšený počet účastníkov cestnej premávky. Viac policajtov dopravnej, poriadkovej a železničnej polície bude v teréne nielen počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, ale už skôr, od piatku 28. októbra. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Na cestách bude viac policajtov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Budú posilnené aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok, a to najmä v okolí cintorínov.

Polícia občanov upozorňuje na zlodejov. „Pripomíname občanom, že zlodejom nie je sväté ani toto pietne obdobie. I keď bude v blízkosti cintorínov zvýšený počet policajtov, netreba dať zlodejom príležitosť privlastniť si, čo im nepatrí,“ zdôrazňuje.

Polícia radí, aby občania auto po opustení dôkladne zamkli a zobrali si z neho všetky cenné veci a doklady. V aute by nemali nechať nič, čo by mohlo prilákať pozornosť zlodejov. Tašky a kabelky nemajú odkladať na hroby a nenechávať ich bez dozoru.

„Neosvetlený chodec, či bicyklista ohrozuje na ceste svoj život. Použitie svetlého oblečenia a reflexných prvkov zvyšuje bezpečnosť. Výrazne pomôže aj odev doplnený o reflexný prúžok, či iný reflexný predmet,“ radí polícia.

Reflexnou páskou môže chodec zvýšiť svoju viditeľnosť až na vzdialenosť 200 metrov. Cyklistom polícia radí používať aj ochrannú prilbu.

Policajti sa zamerajú na kontroly

Polícia informovala aj o dvoch akciách. „Pripomíname, že do 31. októbra ešte stále trvá akcia Radar, ktorá je zameraná najmä na kontrolu dodržiavania rýchlosti a zákazu jazdy pod vplyvom alkoholu.“

S cieľom znížiť počet dopravných nehôd a ich následkov na živote a zdraví, polícia vyhlásila dopravno-bezpečnostnú akciu SITO. Začne 2. novembra a bude trvať až do konca mesiaca.

Policajti sa počas akcie zamerajú predovšetkým na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu. Ich pozornosti však neunikne ani rýchla jazdy, zákaz používania mobilu počas jazdy, či ďalšie povinnosti účastníkov cestnej premávky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko