Na hlavný obsah

Politici odsúdili tragédiu na Zámockej aj jej motív. Slová sú zbraň, hovoria

Žiadna forma extrémizmu nie je prípustná, vyhlásil premiér.

Politici odsúdili tragédiu na Zámockej aj jej motív. Slová sú zbraň, hovoria
Na snímke policajti po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave. Foto: TASR

Slovenskí politici odsúdili tragédiu na Zámockej ulici v Bratislave, ku ktorej došlo v stredu (12. 10.) večer. „Myslím na nevinné obete včerajšej streľby v Bratislave, aj na tých, ktorí sa po nej už necítia bezpečne,“ napísala v reakcii na sociálnej sieti prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zdôraznila, že aj slová sú zbraň a že politici sú zodpovední za každé jedno slovo, ktoré vyslovia.„Napriek tomu tu mnohí bezohľadne zapĺňajú priestor nenávisťou. Hnevá ma, že ani niektorí prokurátori a sudcovia verbálnym trestným činom neprikladajú dôležitosť a nepovažujú ich za nebezpečné,“ dodala.

„Tri roky hovorím a upozorňujem, že sa to nemusí skončiť iba pri slovách. Podľa doterajších informácií streľba v bratislavskej kaviarni, kde sa schádzali najmä ľudia z komunity LGBTI, bola trestným činom z nenávisti k menšine. Z nenávisti už dlhodobo živenej hlúpymi a nezodpovednými výrokmi politikov. Táto nenávisť stála nevinné ľudské životy. Prestaňte s tým, kým nebude stáť ďalšie,“ vyzvala hlava štátu.

Útok a jeho motív odsúdil aj premiér

Útok a jeho motív odsúdil aj premiér Eduard Heger (OĽANO). „Je neprípustné, aby sa ktokoľvek kvôli svojmu spôsobu života mal báť o svoj život,“ napísal na sociálnej sieti. „Včerajší útok, pri ktorom zomreli dvaja ľudia, hrubo odsudzujem. Žiadna forma extrémizmu nie je prípustná,“ dodal.

Premiér útok odsúdil aj na osobitnej tlačovej konferencii, kde adresoval aj motív tohto činu. „Zavraždili dvoch ľudí len preto, že patrili k LGBTI komunite. V slobodnej krajine majú právo žiť aj homosexuáli v pokoji, mieri a akceptácii,“ vyhlásil.

Pripomenul, že žijeme v 21. storočí. „Nesmieme dovoliť, aby tu bola živná pôda pre hnev a nenávisť“. Slobodná krajina nemá opovrhovať akýmkoľvek občanom, úcta a rešpekt je, že prijímam človeka takého, aký je a neodsudzujem ho pre jeho názory, dodal.

Premiér vyzval na zastavenie hnevu a nenávisti. Oslovil politikov, ale aj bežných občanov, ktorí komentujú príspevky na sociálnych sieťach.

„Odsudzujem včerajšiu dvojnásobnú vraždu mladých ľudí. Je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť či jedinci voči komukoľvek,“ uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

K tragédii sa vyjadril aj bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. „Indície a odkazy podozrivého vraha o tom, proti komu bol tento ohavný čin namierený, v tomto momente len pripomínajú, ak chcete „vizualizujú“ ako nezmyselná, a nebezpečná môže byť agresívna, vedome vyhrotená verejná debata o inakosti a jej údajnej hrozbe pre Slovensko. A treba jasne povedať, že táto debata je iniciovaná zhora, ergo z politiky, ktorá zaňuchala tému, ktorá sa u nás, v našej krajine oddanej tradičným hodnotám, dobre predáva,“ napísal.

Dve veľké tragédie

Slovensko bolo za posledných pár dní svedkom dvoch veľkých tragédií. Pripomenula ministerka investícií Veronika Remišová, pričom odkazovala na nedávnu tragickú dopravnú nehodu, ktorá si v Bratislave vyžiadala životy 5 mladých ľudí.

„Je to dôsledok sveta, kde sa ľudia delia na “my” a “oni”, kde sa vykopávajú brázdy hnevu a stavajú sa hradby fóbie a vzájomnej nevraživosti. Je to opak lásky k vlasti, pretože Slovensko patrí všetkým, bez ohľadu na rozdiely,“ napísala k streľbe na Zámockej.

„Ľudská odlišnosť, či už hodnotová, rasová, názorová, životno-štýlova, sexuálna alebo akákoľvek iná, nesmie byť dôvodom nenávisti a už vôbec nie nenávisti vraždiacej. Tak, ako štát nesmie agresívne útočiť na iný štát, nesmie jednotlivec vraždiť iných ľudí len preto, že sú iní ako on. Ak sa potvrdia správy o tom, že išlo o útok z nenávisti voči menšinám, je to šokujúce, desivé a neprípustné,“ napísal vo vyjadrení predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

„Dôrazne odsudzujem včerajší útok v centre Bratislavy. Správa o šialenom nenávistnom útoku a vyhasnutých životoch mladých ľudí je zdrvujúca. Myslím na obete tohto činu a pozostalým vyjadrujem hlbokú úprimnú sústrasť,“ píše v stanovisku minister spravodlivosti Viliam Karas.

„Sme z tohto chladnokrvne plánovaného činu šokovaní a bez slov. Mladí ľudia boli zavraždení len pre to, že žili inak, ako si niekto predstavoval. Je to neakceptovateľné a ostro to odsudzujeme. Nenávisť sa začala rôznymi vyhláseniami proti LGBTI komunite a skončila sa pri hrôzostrašnom čine,“ vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.

Prejavy extrémizmu sú neakceptovateľné

Útok odsúdila aj opozičná strana Hlas-SD. „Nemôžeme sa čudovať, že sa takéto udalosti dejú, ak verejní činitelia, svojim vulgárnym slovníkom a svojimi incidentami na verejnosti dávajú návod pre spoločnosť, ako riešiť konflikty alebo neschopnosť vyrovnať sa s realitou,“ upozorňuje strana.

„Bezhraničný pocit morálnej nadradenosti a móda nenávidieť oberá naše spoločenstvo o cit a robí z nás len chladnokrvné stroje schopné zabíjať. Zastavme to, prosím,“ napísal minister financií Igor Matovič (OĽANO)

„Odsudzujem tento brutálny čin, o to viac, že sa stal na mieste, kde sa stretávala a hľadala bezpečie LGBTI menšina. Prejavy extrémizmu a nenávisti voči tejto a akejkoľvek inej menšine sú neakceptovateľné a v našej spoločnosti nemajú miesto,“ vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

„Smer-SD vníma včerajšiu smrť mladých ľudí za absolútne zbytočnú. Vyjadrujeme presvedčenie, že každý život má rovnakú hodnotu a každá násilná smrť musí byť odsúdená. Ak sa potvrdí motív, ktorý je dnes predmetom širokých diskusií, pôjde o mimoriadne závažný zločin,“ napísala strana na sociálnej sieti.

Odsúdenie akejkoľvek nenávisti

K incidentu sa vyjadril aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. „Zásadne odsudzujem akékoľvek formy nenávisti a neznášanlivosti, a to voči komukoľvek,“ odkázal cez sociálnu sieť.

Úprimnú sústrasť rodinám obetí vyjadril aj predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) košický arcibiskup Bernard Bober. Ten zároveň odsúdil prejavy rasovej, náboženskej či inej neznášanlivosti.

„V mene slovenských biskupov vyjadrujem sústrasť po úmrtí dvoch nevinných ľudí, ktorí zomreli po streľbe v Bratislave. Pozývam k modlitbe za nich a ich rodiny,“ uviedol Bober.

Zároveň prosí všetkých, aby slová nikdy neobracali proti komukoľvek. „Nech nám je aj ten najmenší prejav rasovej, náboženskej či inej neznášanlivostí cudzí. Prosím o to. Konajme v prospech dobra a vážme v týchto ťažkých momentoch slová. Nech v nás neprenikne nenávisť a zlosť,“ zdôraznil.

Vyjadrila sa aj škola, ktorú útočník navštevoval

Nenávistný akt verejne odsúdilo aj mesto Bratislava. „Nenávisť sa začína pri slovách, no ak má priestor rásť, ľahko sa mení na agresívne správanie a útoky vo fyzickom priestore. Bratislava musí byť mestom nielen tolerancie ale najmä mestom vzájomného prijatia a rešpektu a nenávisť tu nemôže mať miesto,“ píšu v príspevku.

Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto odsúdila formy a prejavy násilia a nenávisti. V stanovisku potvrdila, že páchateľ tragickej streľby v Bratislave bol jej žiak. Uviedla tiež, že žiak neprejavoval na vyučovaní radikálne či nenávistné názory.

„Počas pôsobenia daného žiaka po prestupe na našu školu sme nezaznamenali žiadne negatívne prejavy z jeho strany, žiadne snahy o komunikáciu v tomto kontexte, žiadne ovplyvňovanie ostatných žiakov a svoje radikálne a nenávistné názory neprejavoval ani na vyučovacích hodinách,“ uviedla škola v stanovisku.

Pôsobil ako tichý, ústretový a nekonfliktný typ. „Bol to jeho vnútorný individuálny svet, ktorý viedol na sociálnych sieťach, o ktorom sme sa dozvedeli až po čine,“ dodali predstavitelia školy.

Majiteľ podniku hovorí o úkladnej poprave

Streľba na Zámockej ulici v Bratislave je vedomý útok na LGBTI+ komunitu a bezpečnosť Slovenska. Uviedol to Roman Samotný, majiteľ podniku, pred ktorým k tragédii došlo. Iniciatíva Inakosť vyhlásila, že táto udalosť nemá obdobu v dejinách slovenskej LGBTI+ komunity a hlboko ňou otriasla.

„Bol to očividne dlhodobo plánovaný čin, úkladná poprava,“ uviedol Samotný. Obete streľby sedeli podľa jeho slov spolu so ženou, ktorá bola pri útoku zranená, pred podnikom. „Páchateľ vyčkával asi 40 minút v ich blízkosti,“ spresnil.

Ako tvrdí, dlhodobo varujú predtým, kam smeruje rozdúchavanie nenávisti. „Báli sme sa, že tento čin nastane,“ skonštatoval majiteľ bratislavského podniku, kde sa stretáva LGBTI+ komunita. Tá je podľa jeho slov napádaná po celom Slovensku a podiel viny na tom nesú aj viacerí vrcholoví politici.

K streľbe sa vyjadrilo aj zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. „Dúfal som, že za touto hroznou vraždou nestojí nenávisť k inakosti. Všetko naznačuje, že moja najhoršia obava sa naplní. Všetci sme iní, odlišujeme sa rôzne: vekom, pohlavím, orientáciou, názormi, a našou úlohou je sa navzájom tolerovať a správať sa k sebe s úctou a rešpektom. Žiaľ, musím konštatovať, že nenávisť k inakosti je v našej spoločnosti často živená aj politickým diskurzom. To sa musí zmeniť, aby sme spolu vytvorili spoločnosť pevne stojacu na demokratických hodnotách a princípoch,” uviedol Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko