Na hlavný obsah

Poľnohospodári sa obávajú, že nebudú schopní plniť pravidlá na dotácie

Problémom je, že niektoré požiadavky sa doteraz neuzavreli.

Nové pravidlá na dotácie z Európskej únie budú viac myslieť na ekológiu. Niektoré požiadavky na ochranu pôdy však sa doteraz neuzavreli a poľnohospodári sa obávajú, že ich nebudú schopní plniť.

Jedným z pravidiel, ktorým by sa mali poľnohospodári riadiť, je, že svoju ornú pôdu budú musieť vždy od novembra do februára pokryť medziplodinami.

A to minimálne z 80 percent. Po zbere hlavnej úrody tak môžu osiať polia trávou, ďatelinami, krátkotrvácnym hrachom či bôbom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Takýto spôsob má zabezpečiť, aby neprišlo počas zimy k erózii pôdy, a aby bola schopná lepšie zadržiavať vlahu. No problém vzniká pestovateľom cukrovej repy, zemiakov či slnečnice, ktorí zbierajú svoju úrodu neskoro na jeseň.

Aj keď by vraj medziplodiny zasadili, nestihli by do jari riadne vyrásť a komplikovali by im siatie.

“ V aktuálnom nariadení sa preferujú určité bezorbové technológie, ktoré nie všetkým komoditám vyhovujú,“ vyjadril sa predseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska Jozef Šumichrast.

„Toto opatrenie podľa nás vôbec nepomôže produkcii poľných jarných plodín. V praxi to prinesie to, že poľnohospodári budú nútení veľmi znížiť výmeru pestovaných jarných plodí,“ povedala hovorkyňa Sl. poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Inou možnosťou je ponechať na poliach pozberové zvyšky, tým však prichádzajú poľnohospodári o výnosy.

Zatiaľ ide len o predbežný návrh, no združenia apelujú na ministerstvo, aby ho prehodnotilo. Šéf rezortu tvrdí, že už sa o to v Bruseli snaží.

„My sme zaslali Európskej komisii náš návrh, ktorý teraz argumentujeme a verím, že diskusiu v najbližších dňoch uzavrieme. Čiže nie je dôvod na žiadnu paniku medzi poľnohospodármi,“ doplnil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Alternatívou je, že by sa termín posunul a pôda by musela byť medziplodinami povinne pokrytá napríklad od júna do októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko