Na hlavný obsah

Poľské úrady odstránia štyri pomníky oslavujúce Červenú armádu

Namiesto nich chcú postaviť nové.

Z verejného priestranstva na štyroch miestach v Poľsku počas štvrtka (27. 10.) zmiznú pomníky vztýčené po druhej svetovej vojne na počesť Červenej armády. Podľa portálu gazeta.pl o tom informoval Inštitút národnej pamäti (IPN), ktorý v Poľsku vyšetruje zločiny nacistickej a komunistickej diktatúry.

„Stále sa snažíme o to, aby vo všetkých obciach všetky tieto pomníky boli odstránené, avšak uznávam, že je to silno oneskorené a že tie pomníky v poľskom verejnom priestore dávno už štát nemali,“ povedal riaditeľ IPN Karol Nawrocki.

Dodal, že je dôležité Poliakom v malých dedinkách, kde sa o pomníky stará už niekoľká generácia, pripomínať, že vojaci Červenej armády po porážke nacistického Nemecka do Poľska nepriniesli oslobodenie. Ale novú neslobodu.

Reakcia miestnych samospráv

Miestne samosprávy podľa Nawrockého návrh IPN odstrániť pomníky na počesť Červenej armády prijali dobre. Najmä preto, že ústav by chcel postaviť namiesto nich nové pamätníky, venované ľuďom, ktorých považuje za skutočných hrdinov.

Pomníky sa vo štvrtok budú odstraňovať na dvoch miestach v Opoľskom vojvodstve, v jednej dedine v Západopomoranskom vojvodstve a v jednej vo Svätokrížskom vojvodstve. Podľa IPN takýchto pamätníkov stojí na rôznych miestach Poľska okolo tridsiatich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet