Na hlavný obsah

Poľsko prijalo už vyše 7 miliónov ľudí z Ukrajiny

Oznámila to Pohraničná stráž.

Poľsko prijalo už vyše 7 miliónov ľudí z Ukrajiny
Na ilustračnej snímke muž držiaci poľskú vlajku. Foto: TASR/AP

Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už približne 7, 03 milióna ľudí. Oznámila to v sobotu (15.10.) ráno na twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka približne 25 400 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. V sobotu k 07.00 h dosiahol počet prichádzajúcich osôb okolo 8 200. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu.

Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v piatok (14. 10.) odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 20 500 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 5, 23 milióna jedincov.

V utorok (11. 10.) sa poľská ministerka pre rodinu a sociálne veci Marlena Malagová nechala počuť, že Poľsko sa po zintenzívnení ruských útokov na Ukrajinu pripravuje na možnosť novej vlny vojnových utečencov.

„Sme v každej chvíli pripravení -naše hranice sú otvorené a sme aj logisticky pripravení na prijatie utečencov,“ uviedla Malagová pre verejnoprávnu sanicu TVP.

Ukrajinci nájdu v Poľsku podporu a ochranu rovnako ako po začiatku ruskej vojenskej ofenzívy z 24. februára, dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet