Na hlavný obsah

Poľsko zvažuje stavbu plota na hraniciach s Kaliningradom pre obavy z migrácie

Minsk popiera, že by k hraniciam privážal migrantov.

Poľsko zvažuje stavbu plota na hraniciach s Kaliningradom pre obavy z migrácie
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Poľsko možno bude musieť postaviť plot na svojej hranici s ruskou exklávou Kaliningrad, aby zastavilo hroziaci prílev afrických a ázijských migrantov. Povedal to v utorok (25. 10.) generálny tajomník poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Krzysztof Sobolewski. Informovala o tom agentúra Reuters.

Poľsko obviňuje Rusko a jeho spojenca Bielorusko zo zneužívania migrantov v rámci tzv. hybridnej vojny zameranej na destabilizáciu Európy. Pri vyostrenom napätí v dôsledku vojny na Ukrajine sa Varšava obáva zopakovania migračnej krízy, akú vlani zažila na hraniciach s Bieloruskom. Do Poľska vtedy tadiaľto masovo prúdili migranti z afrických a blízkovýchodných krajín.

Minsk popieral, že by k hraniciam privážal migrantov alebo ich podnecoval k nelegálnemu prechodu do krajín Európskej únie. Varšavu i Brusel naopak obviňoval z humanitárnej krízy, ktorá viedla v pohraničných lesoch k úmrtiam migrantov.

„Budeme musieť posilniť naše sily na hranici a tiež postaviť opevnenia podobné tým, aké v súčasnosti máme na poľsko-bieloruskom úseku spoločných hraníc,“ povedal Sobolewski pre verejnoprávne Polskie Radio 1.

Reakcia Ruska

Ruské médiá informovali, že Kaliningradská oblasť otvorila svoj vzdušný priestor pre lety z Blízkeho východu a Ázie v snahe prilákať viac zahraničných aerolínii a turistov.

„K tomu náporu migrantov mohlo dôjsť už v nadchádzajúcich týždňoch,“ spresnil Sobolewski pre agentúru Reuters.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na správu o možnom plote povedal, že Rusko do takýchto rozhodnutí zasahovať nebude. „História zakaždým dokáže hlúposť rozhodnutí stavať múry, keďže v priebehu rokov či desaťročí všetky múry padnú,“ dodal.

Poľsko postavilo na hraniciach s Bieloruskom 187 kilometrov dlhý a 5,5 metra vysoký oceľový plot.

Reuters pripomína, že Varšava pred časom avizovala, že pohraničná stráž dostala prostriedky na vytvorenie tzv. elektronickej bariéry, ktorá pozostáva zo senzorov a kamier, na hraniciach s Kaliningradskou oblasťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet