Na hlavný obsah

Poľský Senát schválil rezolúciu, v ktorej označil Rusko za teroristický režim

Rezolúciu schválil jednohlasne.

Poľský Senát schválil rezolúciu, v ktorej označil Rusko za teroristický režim
Na ilustračnej snímke muž držiaci poľskú vlajku. Foto: TASR/AP

Senát, horná komora poľského parlamentu, schválil v stredu (26. 10.) jednohlasne rezolúciu, v ktorej označil Ruskú federáciu za teroristický režim. Vyzval medzinárodnú komunitu, aby podporila Medzinárodný trestný súd (ICC) vo vyšetrovaní ľudí zodpovedných za vojnové zločiny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra PAP.

Členovia poľského Senátu uviedli, že činy štátneho terorizmu sú z dejín známe. Európania si však nikdy nemysleli, že budú ohrození genocídou a vojnovými zločinmi.

„No Vladimir Putin a jeho aparát násilia sa vrátili ku krutým praktikám Stalinovho a Hitlerovho režimu. Rusko preto musí byť porazené a zbavené možnosti ohrozovať svojich susedov,“ uvádza Senát v rezolúcii.

Za cieľ vojny, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, označil snahu vymazať z mapy nezávislú krajinu a ukrajinský ľud, pričom ruskí vojaci terorizujú obyvateľov Ukrajiny.

Senátori zároveň vyzdvihli snahy všetkých inštitúcií a organizácií dokumentujúcich vojnové zločiny na Ukrajine a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby pri ich vyšetrovaní podporilo ICC.

Vláda monitoruje aktivity Ruska na Ukrajine

Námestník poľského ministra obrany Marcin Ociepa tiež uviedol, že poľská vláda pozorne monitoruje aktivity Ruska na Ukrajine, aby sa pripravila na potencionálny útok jadrovými alebo chemickými zbraňami.

Poľská vláda si totiž podľa Ociepu myslí, že ruský prezident by mohol siahnuť bo týchto zbraniach, pretože jeho armáda má na Ukrajine problémy. Poľsko sa preto „musí pripraviť na všetko“, cituje Ociepu agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet