Na hlavný obsah

Poľský senior prežil v lesnej jame päť dní bez jedla a pitia

Ležal na bruchu, nehýbal sa a mal preležaniny a zranenia.

Poľský senior prežil v lesnej jame päť dní bez jedla a pitia
Sedemdesiatsedemročný poľský dôchodca sa stratil koncom minulého týždňa, keď išiel do lesa na huby. Foto: unsplash

Sedemdesiatsedemročný poľský dôchodca sa stratil koncom minulého týždňa, keď išiel do lesa na huby. Našli ho po piatich dňoch, počas ktorých prežil stuhnutý, prechladnutý a zranený bez jedla a pitia v jame zarastenej kríkmi, informoval spravodajský kanál TVN 24.

„Keď sme išli do lesa hľadať sedemdesiatnika v takých podmienkach a po toľkých dňoch, každý asi očakával najhoršie. Nakoniec sa však ukázalo, že má zmysel veriť a dúfať až do konca,“ povedal hovorca hasičov Karol Grzyb.

Muž sa minulý štvrtok (20. 10.) vybral na huby a jeho zmiznutie oznámil polícii jeho syn až v pondelok (24. 10.), keď sa začalo aj pátranie. Nasledujúci deň sa do prečesávania lesa zapojili aj hasiči z okolia. Pri pátraní pomáhali zariadenia, ktoré umožňujú zachytiť signál GSM z mobilného telefónu.

Jeho stav je stabilizovaný

Senior používal staršie zariadenie, ktorého batéria vydržala niekoľko dní. Policajné zariadenia potom určili miesto, kde sa mal mobilný telefón nachádzať, čím sa zúžila oblasť pátrania.

„Najprv sme našli bicykel toho pána, takže sme vedeli, že sme blízko. Potom niekto zakričal, že ho našiel. Bol na tom zle, pravdepodobne v počiatočnom štádiu podchladenia. Bol však pri vedomí. Keď sme mu poskytli prvú pomoc, sám sa priznal, že do diery spadol vo štvrtok a odvtedy v nej leží,“ rozpráva Grzyb.

Odhaduje, že muž mohol pri páde stratiť vedomie. Keď ho hasiči našli, ležal na bruchu, nehýbal sa a mal preležaniny a zranenia. Lekári v nemocnici v Kluczborku však jeho stav označili za stabilizovaný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet