Na hlavný obsah

Porota strelcovi z Floridy odporučila doživotný trest. Zabil 17 ľudí

Strieľal v roku 2018 na strednej škole.

Porota strelcovi z Floridy odporučila doživotný trest. Zabil 17 ľudí
Na archívnej snímke je strelec Nikolas Cruz. Foto: TASR/AP

Porota v procese s Nikolasom Cruzom, ktorý v roku 2018 v strednej škole na Floride zabil 17 ľudí, odporučila doživotný trest bez možnosti predčasného prepustenia. Porota sa nevedela jednomyseľne dohodnúť na treste smrti. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa floridského zákona sa musia na treste smrti zhodnúť všetci porotcovia aspoň v jednom bode obžaloby. Sudkyňa čítala rozhodnutie porotcov pre jednotlivé obete. Ich rodičia a príbuzní sediaci v sále s rozhodnutím viditeľne nesúhlasili. Sudkyňa Elizabeth Schererová podľa AP formálne verdikt oznámi 1. novembra.

Teraz 24-ročný Cruz sa pred rokom priznal, že 14. februára 2018 zabil 14 študentov a troch zamestnancov školy a 17 ľudí zranil. Povedal, že zvolil deň svätého Valentína, aby tento sviatok študenti školy Marjory Stonemanovej Douglasovej v Parklande nemohli už nikdy oslavovať.

Prokurátor Mike Satz v procese poukázal na to, že Cruz útok osem mesiacov plánoval, sedem minút chodil chodbami školy a potom zo svojej poloautomatickej zbrane vypálil 140 striel. Ako dôkazy na súde nechal prehrať zábery z bezpečnostných kamier a ukázal aj fotografie mŕtvych. Vypovedali učitelia a študenti, ktorí prežili.

Obhajoba sa sústredila na tvrdenie, že Cruza ešte pred narodením poškodila jeho biologická matka, ktorá v tehotenstve pila alkohol. Ťažkosti s správaním, ktoré sa u neho prejavili už v dvoch rokoch, boli mylne diagnostikovali ako hyperaktivitu. Cruzovi sa preto nedostalo adekvátnej liečby. Jeho adoptívna matka ťažkosti nezvládala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet