Na hlavný obsah

Poslanci odmietli návrh uznesenia k orgánom činným v trestnom konaní z dielne Smeru-SD

Za hlasovalo 61 poslancov zo 134 prítomných.

Poslanci odmietli návrh uznesenia k orgánom činným v trestnom konaní z dielne Smeru-SD
Poslanec Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Smer-SD neuspel s návrhom uznesenia k zneužívaniu inštitútov trestného práva na rozklad demokratického a právneho štátu. Plénum Národnej rady (NR) SR ho v utorok (18. 10.) odmietlo.

Za hlasovalo 61 poslancov zo 134 prítomných, proti bolo 71, jeden zákonodarca sa zdržal a jeden nehlasoval. Za hlasoval aj celý poslanecký klub Sme rodina.

Uznesením chcel Smer-SD okrem iného docieliť, aby parlament vyjadril znepokojnenie nad situáciou v niektorých orgánoch činných v trestnom konaní (OČTK). Osobitne strana menovala Úrad špeciálnej prokuratúry a Národnú kriminálnu agentúru (NAKA).

Zároveň ním mala snemovňa vyjadriť protest proti využívaniu systému tzv. kajúcnikov a oceniť prácu tých orgánov, ktoré postupujú zákonne.

Docieliť chcel Smer-SD aj to, aby sa na schôdzi parlamentu zúčastnil predseda Slovenskej advokátskej komory v súvislosti s prerokovaním zneužívania inštitútov trestného práva a aby minister spravodlivosti vystúpil so správou o rozhodnutiach Ústavného súdu SR o porušení základných práv a slobôd v trestnom konaní a aj o povinnostiach štátu zaplatiť peňažné náhrady.

Vyzvať ho mienili aj k podaniu disciplinárneho podnetu voči sudcom v niektorých prípadoch. Generálneho prokurátora chceli poveriť okrem iného preverením zákonnosti konania OČTK či zabezpečením nestranného vyšetrovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko