Na hlavný obsah

Poslanci odsúdili útok na LGBT+ menšinu

Vládu vyzvali, aby podnikla kroky.

Poslanci odsúdili útok na LGBT+ menšinu
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: unsplash.com

Poslanci Národnej rady (NR) SR ostro odsudzujú tragickú streľbu z 12. októbra, ktorá si vyžiadala dve obete. Zároveň uznesením vyzývajú vládu naplniť záväzky zamerané na zlepšenie postavenia menšín a komunít na Slovensku.

Vyplýva to z uznesenia NR SR k silnejúcim prejavom nenávisti voči menšinám a komunitám, osobitne menšine LGBT+ a židovskej komunite, žijúcim na Slovensku. Poslanci ho odobrili v utorkovom (18. 10.) hlasovaní.

„Parlament ostro odsudzuje teroristický čin z 12. októbra 2022, ktorého obeťami boli Matúš Horváth a Juraj Vankulič, ktorých životy vyhasli pre ich sexuálnu orientáciu. Vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým, rodinám a ich blízkym. Zároveň vyjadruje aj uistenie všetkým príslušníkom menšín a komunít, že sú obohacujúcou súčasťou našej spoločnosti,“ píše sa v uznesení.

Útok na demokratický štát?

Útok proti životom príslušníkov menšín z prostredia LGBT+, ako aj plány na útoky voči príslušníkom židovskej komunity či politikom a ich rodinám považujú poslanci za útok na demokratický štát.

Parlament tiež uznesením vyslovuje závažné znepokojenie nad akýmikoľvek pokusmi obmedzovať práva a slobody menšín a komunít žijúcich na Slovensku. „Súčasne vyzýva politikov, verejne činné osoby, ako aj médiá o vyvarovanie sa akýchkoľvek nenávistných prejavov, ktoré ničia dobré spolunažívanie a môžu viesť k prejavom násilia,“ uviedli v schválenom uznesení.

Poslanci v ňom okrem iného žiadajú vládu naplniť záväzky z programového vyhlásenia vlády zamerané na zlepšenie postavenia menšín a komunít na Slovensku. Vláda by tiež podľa nich mala navrhnúť opatrenia na potlačenie prejavov nenávisti vo verejnom priestore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko