Na hlavný obsah

SaS žiada koaličných poslancov o podporu inštitútu partnerského spolužitia

Tento návrh strana predložila do NR SR ešte v auguste.

SaS žiada koaličných poslancov o podporu inštitútu partnerského spolužitia
Ilustračná snímka ženy mávajúcej dúhovou vlajkou. Foto: Unsplash

Poslanci strany SaS požiadali koaličných kolegov o podporu návrhu na zlepšenie spolužitia párov, ktoré neuzavreli manželstvo. Ide o novelu Občianskeho zákonníka a ďalších právnych predpisov.

„Máme voči nim veľký dlh, nespravili sme v politike pre nich nič. Dvaja z nich, aj pre atmosféru v našej spoločnosti, zaplatili za to životom,“ uviedla predsedníčka výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS) na margo stredajšej (12. 10.) vraždy Matúša a Juraja na Zámockej ulici v Bratislave pre barom Tepláreň.

„Naším cieľom nie je vyvolávať vášne, ale zlepšiť život dúhovej komunity na Slovensku,“ zdôraznila. Dodala, že návrh obsahuje „základný balík práv, ktorý im dovolí žiť dôstojný partnerský život“.

„Návrh vychádza z programového vyhlásenia vlády, na ktorom sa vtedajšie koaličné strany dohodli ešte v roku 2020,“ priblížil poslanec Ondrej Dostál (SaS). Strana SaS navrhuje vytvoriť inštitút partnerského spolužitia. „Nie je to plnohodnotné životné partnerstvo a už vôbec to nie je manželstvo párov rovnakého pohlavia,“ zdôraznil Dostál. Dodal, že návrh upravuje spolužitie všetkých partnerov.

Podľa neho by išlo o úpravu majetkových práv a niektorých životných situácií. Išlo by napríklad o zavedenie bezpodielového vlastníctva, zaradenie do prvej dedičskej skupiny, zaradenie partnerov medzi blízke osoby so všetkým, čo z toho vyplýva, plnenie poistného, sprevádzanie k lekárovi na vyšetrenie, nárok na ošetrovné, sprístupňovanie zdravotnej dokumentácie a podobne.

„Toto je o téme ľudskosti, spravodlivosti a slušnej spoločnosti,“ dodala Marcinková. Návrh podľa poslancov nie je reakciou na to, čo sa stalo, je pripravený už viac ako rok. SaS predložila tento návrh do Národnej rady SR ešte v auguste. Prerokovať by sa mal na októbrovej schôdzi parlamentu.

Takýto inštitút neexistuje v žiadnej inej krajine, tvrdí Macko

Dostál pripomenul, že Slovensko je jednou zo šiestich krajín Európskej únie, ktoré nemajú nijako upravené spolužitie párov rovnakého pohlavia.

Poslanec OĽANO Peter Pollák vyhlásil, že návrh podporí. „Nemôžeme na to nemyslieť a nemôžeme v tejto veci nič nerobiť. Je dôležité sa práve teraz za týchto ľudí postaviť a zastať sa ich. Ak má takáto legislatíva pomôcť tejto komunite, tak ja som určite za,“ povedal.

Dodáva, že v rámci ľudskoprávneho výboru plánujú otvoriť okrúhly stôl, kde zavolajú aj ľudí z tretieho sektora, ktorí zastupujú komunitu a budú počúvať ich požiadavky.

Šéf Iniciatívy Inakosť Martin Macko hovorí, že návrh z dielne SaS je v súčasnej podobe neprijateľný, lebo zavádza inštitút, ktorý neexistuje v žiadnej krajine na svete. Dôležité je pre nich právne uznanie párov rovnakého pohlavia.

„Základ je aj v tomto návrhu, ale potrebujeme to doladiť tak, aby to bolo niečo, čo sa dá označiť ako životné partnerstvo, registrované partnerstvo. Je to aj o forme, ako sa uzatvára, aby to bolo na matrike a v štátnom registri. Dôležité je, aby sa to dalo jednoducho overiť a aby to nespôsobovalo ďalšiu byrokratickú záťaž,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál