Na hlavný obsah

Poslanec za Labouristickú stranu Matheson rezignoval pre „závažný prečin sexuálne motivovaného správania“

Bývala členka jeho tímu podala na neho dve sťažnosti.

Poslanec za Labouristickú stranu Matheson rezignoval pre „závažný prečin sexuálne motivovaného správania“
Na snímke Christian Matheson. Foto: BBC

Britský poslanec za Labouristickú stranu Christian Matheson v piatok (21. 10.) rezignoval po tom, ako Nezávislý expertný panel (IEP) odporučil pozastavenie jeho mandátu na štyri týždne pre „závažný prečin sexuálne motivovaného správania“.

Dve sťažnosti na Mathesona podala bývalá členka jeho tímu. Matheson sa žene ospravedlnil, poprel však, že by pravidlá porušil závažne, uviedla televízia Sky News.

Matheson podľa IEP svoju podriadenú pozval na súkromnú cestu do zahraničia. Pozvanie bolo „sexuálne motivované a nevyžiadané“, dostalo členku jeho tímu pod tlak a zastrašilo ju, uviedol panel.

Druhá sťažnosť sa podľa IEP týkala situácie, keď Matheson po pracovnom rokovaní so zástupcami firiem mimo budovy parlamentu „spojil so ženou ruky a predniesol osobné komentáre k jej vzhľadu, pri ktorých na ňu zvodne hľadel“.

Matheson potom trval na tom, že ju sprevádza na autobusovú zastávku a po ceste „ju prinútil, aby ho držala za ruku, pokúsil sa ju presvedčiť, aby sa s ním vrátila do jeho bytu, pobozkal ju na čelo a pokúsil sa ju pobozkať na ústa“.

Matheson uviedol, že uznáva, že v malej miere porušil pravidlá správania, odmietol však závažné porušenie. Labouristická strana však vyhlásila, že voči sexuálnemu obťažovaniu má „nulovú toleranciu“.

„Toto je nesmierne závažný prípad. Teraz vyberieme kandidáta za (volebný obvod) Chester, ktorého budú ľudia môcť hrdo voliť,“ uviedla strana vo vyhlásení.

Odborový zväz GMB, ktorý združuje aj parlamentných zamestnancov, odporúčanie IEP privítal a Mathesonovo konanie označil za „groteskné zneužitie moci“. Odbory však kritizujú, že trvalo 17 mesiacov prípad uzavrieť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet