Na hlavný obsah

Potravinárom prerozdelia 10 miliónov eur

A to, aby zvládli vysoké faktúry za energie.

Potravinárom prerozdelia 10 miliónov eur
Na ilustračnej snímke jogurty. Foto: RTVS

Po poľnohospodároch prišli na rad potravinári. Aby zvládli vysoké faktúry za energie dostanú mimoriadnu – spolu 10 miliónovú pomoc. Rezort pôdohospodárstva predstavil pre RTVS detaily.

Nepredajne drahé jogurty, chlieb alebo rezeň za 10 eur. Varovné odkazy potravinárov, ktorí si sami s drahou elektrinou a plynom nevedia poradiť. Niektorí obmedzili výrobu, iní zvažujú prepúšťanie či úplné zatvorenie.

„Vstupy energií narástli v roku 2022 voči 2021 viac ako o 300 %. Za združenie konzervárov to predstavuje odhadom do konca roku viac ako dva milióny eur,“ uviedol Ľubomír Páleš, výkonný riaditeľ konzervárenskej spoločnosti.

Už na začiatku novembra budú môcť požiadať aby im štát toto navýšenie preplatil. Peniaze by mali potravinárom prísť ešte do konca tohto roka.

„Je dôležité, že keď v prvom novembrovom týždni PPP vyhlási túto schému tak, aby si pripravili všetky doklady a faktúry. Pretože na základe doterajšej spotreby v sledovanom období od februára do decembra tohto roka sa potom urobí porovnanie so spotrebou a cenami oproti minulému roku v rovnakom období. A rozdiel budú môcť žiadať,“ vysvetlil Andrej Wallner, hovorca ministerstva pôdohospodárstva.

Pôdohospodárska platobná agentúra žiadosti posúdi a rozhodne komu a koľko z desiatich miliónov rozdelí. Podmienkou je aby podnik ďalej vyrábal.

Maximálna pomoc

„Výška maximálnej pomoci pre jeden podnik je 500 000 eur. Zapojiť sa môžu malé, stredné, veľké i mikropodniky,“ dodal Wallner.

Potravinárska komora podľa jej riaditeľky Jany Venhartovej víta schválenie štátnej pomoci, avšak vzhľadom na vysoké náklady je výška alokácie nedostatočná. „Predpokladáme, že zvýšené náklady len na elektrickú energiu a plyn budú predstavovať pre celé odvetvie sumu vyše 600 miliónov eur,“ pokračovala.

Pomoc dostanú od pekárov cez vinárov až po konzervárov všetci potravinári. Okrem spracovateľov rýb. Tým rezort pôdohospodárov pomôže osobitne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko