Na hlavný obsah

Použije Rusko na Ukrajine jadrové zbrane?

Analytici tvrdia, že v takom prípade by Rusi prišli o všetku podporu.

atómový výbuch
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal zákony o anexii štyroch ukrajinských regiónov. Pri ich násilnom pričlenení sa opäť vyhrážal jadrovým arzenálom. Oznámil, že územia bude brániť všetkými dostupnými prostriedkami.

Podľa médií poslal k frontovej línii aj takzvaný jadrový vlak na prevoz atómových zbraní. Rusko uviedlo do pohybu aj najväčšiu ponorku na svete, ktorá dokáže jadrový arzenál prepravovať. Kyjev začal zásobovať evakuačné centrá jódovými tabletkami.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Šipošová.

Putin sa jadrovou bombou nepriamo vyhrážal už niekoľkokrát. Priamo na to vyzývajú i ruskí propagandisti vrátane čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Generál Pavel Macko však upozorňuje, že to nie sú zbrane, s ktorými sa zaobchádza tak jednoducho, ako s bežným tankom.

„Aj v tomto prípade fungujú viacstupňové pravidlá, preto ich nikto nepoužil. A jadrové mocnosti boli pritom v konfliktoch, napríklad Američania vo Vietname, Sovietsky zväz v Afganistane,“ uviedol Macko.

Nepredvídateľnosť Ruska

Americké tajné služby napriek správam o jadrovom vlaku hlásia, že zatiaľ, či už v okolí skladov, kde je umiestnení jadrový arzenál, a ani inde, žiadnu zvýšenú aktivitu nezaznamenali.

„To, že teraz režim predvádza nejaké jadrové vlaky, môže byť súčasťou psychologickej vojny, ktorú vedú. Spoľahol by som sa na odhad veľkých spravodajských služieb vo svete, ktoré toto monitorujú. Nedá sa to úplne vylúčiť, lebo ruský režim je nepredvídateľný a koná iracionálne. Na druhej strane zatiaľ nemáme symptómy, že by k tomu chceli pristúpiť,“ vysvetlil analytik.

Ak by k tomu predsa len pristúpili, prišli by podľa analytikov o podporu všetkých, pripomína Matej Kandrík zo Stratpolu. „Všetky veľmoci majú záujem na udržaní jadrového tabu. Mohlo by to roztočiť kolotoč vyzbrojovania jadrovým arzenálom krajinami, ktoré by ich chceli získať,“ doplnil Kadrík.

A na tom nemajú záujem India a Čína, ktoré s Ruskom stále obchodujú. Analytici pripomínajú napätie medzi Naí Dillí a Pakistanom, ktorý je tiež vlastníkom atómových zbraní. Pre Peking by to zas mohlo znamenať hrozbu pre jeho záujmy Juhočínskom mori.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál