Na hlavný obsah

Pozemky, ktoré od štátu získali podvodníci, sú späť v rukách pozemkového fondu

Ide o prvý prípad návratu parciel.

Pozemky, ktoré od štátu získali podvodníci, sú späť v rukách pozemkového fondu
Na snímke je logo Slovenského pozemkového fondu. Foto: RTVS

Pozemky, ktoré od štátu získali podvodníci, sú späť v rukách Slovenského pozemkového fondu (SPF). Ide o prvý prípad návratu parciel, ktoré sa mali ešte za bývalého vedenia dostať do rúk špekulantom za nízke ceny.

Kauza sa týka intravilánu obce Špačince pri Trnave a podľa úradov nebude jediná. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová.

Pozemky s rozlohou 28 hektárov získal pred časom slovenský od SPF za výhodnú cenu s tým, že v lokalite vysadí marhuľový sad.

Ten mal v tomto období už dávať úrodu. Na pozemkoch však nie je ani úroda, ani žiadne stromy, donedávna tam rástla kukurica. Keďže predaj parciel aj ceny mali byť spojené práve s projektom sadu, podľa súčasného vedenia pozemkového fondu išlo o podvod.

V tomto prípade sa s podnikateľom podarilo dohodnúť. Odstúpil od zmluvy a za rovnako výhodnú cenu, za ktorú pozemky kúpil, ich teraz získal späť SPF.

Nejde o ojedinelý prípad, tvrdí fond

Podľa fondu nejde o ojedinelý prípad. Úrady už spustili kontroly projektov ovocných sadov z daného obdobia. Ide o plochu asi 130 hektárov v rôznych častiach Slovenska.

Minimálne na 54 hektároch už zistili podobný postup, keďže žiadne sady tam nevznikli. Podľa predsedu pozemkového fondu Jána Marosza tak došlo k podvodom, nakoľko pozemky sú spravidla v susedstve zastavaných častí obcí. Tam sa v budúcnosti dá očakávať výstavba a záujem developerov, a teda aj výrazne vyššia hodnota parciel.

Zistenia fond postúpi aj orgánom činným v trestnom konaní. Ide o jeden zo spôsobov, akým sa mali podvodníci k pozemkov za lacný peniaz dostať. Druhý spôsob, ktorý fond tiež preveruje, viedol cez reštituentov, ktorých nároky si podvodníci mali odkúpiť a následne pôdu od fondu získať opäť za nízku cenu.

Fond prípady spätne preveruje. V tomto prípade zrejme pôjde o výrazne väčšie výmery ako v prípade podvodov s ovocnými sadmi. Pôdu, ktorú SPF získa späť práve z takýchto podvodov, chce ponúkať aktívnym farmárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál