Na hlavný obsah

Prezidentka si vypočula požiadavky odborárov. Ďalšie protesty nechystajú

Uspokojili ich chystané opatrenia.

Prezidentka si vypočula požiadavky odborárov. Ďalšie protesty nechystajú
Prezidentka SR Zuzana Čaputová si vypočula požiadavky odborárov. Foto: RTVS

Asi 400 000 ľudí má dlhy na nájomnom alebo energiách. Do chudoby sa prepadáva čoraz viac pracujúcich. Zlá sociálna situácia pred časom vyhnala tisícky Slovákov do ulíc. Zástupcov odborov, ktorí zhromaždenie proti chudobe organizovali, si vypočula prezidentka.

Zdravotnícki odborári dali do pozornosti prezidentky nízku zárobkovú úroveň zamestnancov zariadení sociálnych služieb. Hovoria, že ich zárobky sú v porovnaní s priemerom v národnom hospodárstve veľmi nízke. Žiadali zvýšenie týchto platov.

Medzi najviac ohrozených patria seniori, domácnosti s jedným rodičom, no aj pracujúci ľudia. Sedem percent pracujúcich má mzdu pod hranicou chudoby.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Asi 400 000 ľudí má dlhy na nájomnom alebo energiách a inflácia tomu vôbec nepomáha a momentálne mzdy rastú pomalšie ako inflácia, čiže v podstate nám veľa rodín upadá do chudoby,“ povedal podpredseda občianskeho združenia Pracujúca chudoba Ján Košč.

Prezidentka sa po stretnutí pre média nevyjadrila. Konfederácia odborových zväzov ďalšie protesty v uliciach nateraz neplánuje, uspokojili ich chystané opatrenia.

„V pondelok (24. 10.) budeme hovoriť o konkrétnom balíku pomoci pre firmy. Budeme čakať na ďalšie opatrenia pre domácnosti a jednotlivcov, ako bude riešená situácia s energiami, s kompenzáciami a s tým, kto bude prijímateľom pomoci,“ podotkla prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Podľa odborárov by mala byť téma chudoby nie len spoločenskou, ale najmä politickou témou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko