Na hlavný obsah

Požiar vo väznici Evín v Teheráne si vyžiadal štyroch mŕtvych a 61 zranených

Zapríčinil to stret väzňov a zamestnancov.

Požiar vo väznici Evín v Teheráne si vyžiadal štyroch mŕtvych a 61 zranených
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

Pre sobotňajší (15. 10.) požiar vo väznici Evín v Teheráne, v ktorej tamojší režim zadržiava aj mnoho politických väzňov, zomreli podľa miestnych úradov štyria ľudia.

Ďalších 61 ich sa zranilo, z toho štyri osoby sú v kritickom stave. Informovali o tom v nedeľu (16. 10.) miestne úrady. Tie ešte v noci uvádzali, že požiar si vyžiadal iba niekoľko zranených a že pri ňom nikto nezahynul.

Podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA sa požiar po niekoľkých hodinách uhasil a žiadny z väzňov neušiel.

Podľa iránskych úradov požiar vypukol, keď sa medzi väzňami v jednom krídle väznice a zamestnancami väzenského zariadenia rozpútali strety.

Väzni potom zapálili sklad uniforiem. Teheránsky prokurátor Alí Sálehí neskôr oznámil, že vzbura nesúvisela s protivládnymi protestmi.

Vo väzení pre údajnú špionáž

K požiaru vo väznici sa už v sobotu vyjadrilo tiež americké ministerstvo zahraničia. „Irán je plne zodpovedný za bezpečnosť neprávom držaných občanov, ktorých by mali byť okamžite prepustiť,“ uviedol hovorca ministerstva Ned Price.

Vo väznici Evín je aj niekoľko Američanov či ľudí s dvojitým občianstvom, vrátane Siamaka Namaziho. Toho v Iráne zatkli v októbri 2015, keď tam pricestoval na návštevu príbuzných, a rok nato ho odsúdili na desať rokov väzenia za špionáž. Obvinenia odmieta a ani podľa organizácií na ochranu ľudských práv sa špionáže nedopustil.

V Evíne je podľa agentúry AFP aj francúzska vedkyňa iránskeho pôvodu Fariba Adelkhahová, odsúdená v roku 2020 za ohrozenie bezpečnosti Iránu na päť rokov väzenia.

Tiež Američan iránskeho pôvodu Emad Shargi, zatknutý vlani tiež pre obvinenie zo špionáže. V tomto väzení je podľa niektorých zdrojov aj medzinárodne uznávaný iránsky režisér Džafar Panahí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet