Na hlavný obsah

Právne riešenie posilnenia práv ľudí LGBT+ menšiny sa stále hľadá

Minister spravodlivosti sa s návrhmi právnej úpravy nechce uponáhľať.

Právne riešenie posilnenia práv ľudí LGBT+ menšiny sa stále hľadá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Minister spravodlivosti Viliam Karas (nom. koalície) zatiaľ nemá konkrétny návrh právnej úpravy, ktorá by posilnila práva ľudí LGBT+ menšiny. So zástupcami menšiny je pripravený viesť dialóg. Riešenie by malo byť podľa neho také, aby neprehlbovalo rozdelenie spoločnosti.

„Som plne pripravený sa do toho nasadiť plnou silou aj so všetkými mojimi zložkami,“ vyhlásil Karas ešte minulý týždeň. V utorok (25. 10.) povedal, že s návrhmi na posilnenie práv sa netreba uponáhľať.

„Oveľa dôležitejšie, ako technické riešenie a právne riešenie, je dosiahnuť udržateľný spoločenský zmier, aby sa neprehlbovalo rozdelenie spoločnosti,“ uviedol.

„Rozumiem emóciám aj frustrácii, ktorá je v krajine. Stretnutia si plánujem. Už som nejaké mal minulý týždeň, budem mať aj tento týždeň a budem v nich pokračovať,“ dodal. Na stretnutie s ministrom čakajú aj organizátori pochodov.

Výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin macko tvrdí, že s ním zatiaľ rokujú o termínoch. Dátum prvého stretnutia ministra spravodlivosti so zástupcami LGBT+ menšiny nateraz nie je známy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Iniciatíva chce, aby vláda prijala opatrenia na znovunadobudnutie bezpečnosti pre ľudí, a to nielen pre LGBT+ menšinu, ale všetky.

„Špecifické opatrenia, ktoré sú na zrovnoprávnenie LGBT+ ľudí potrebné, sú len dve. Prvým je prijatie životných partnerstiev, čiže právne uznať páry rovnakého pohlavia a ich rodiny. Druhým je riešenie situácie tranzície transrodových ľudí,“ vysvetlil Macko s tým, že tá je na Slovensku pozastavená.

O to, v akom stave je príprava legislatívy sa zaujíma aj hlava štátu. Prezidentka Zuzana Čaputová opakovane hovorí o jej nevyhnutnosti. „Ako všetci vieme, Slovenská republika je jedna z posledných v rámci Európskej únie, ktorá takúto právnu úpravu nemá,“ uviedla prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko