Na hlavný obsah

Pre silné dioptrie a výrazný úsmev si počas dospievania užila veľa posmeškov

Julia Robertsová sa v detstve chcela stať veterinárkou.

Pre silné dioptrie a výrazný úsmev si počas dospievania užila veľa posmeškov
Na snímke americká herečka Julia Robertsová. Foto: TASR/AP

Americká filmová herečka Julia Robertsová, celým menom Julia Fiona Robertsová, sa narodila 28. novembra 1967 ako dcéra príležitostnej herečky a predavača vysávačov. Má dvoch starších súrodencov – brata Erica a sestru Lisu. V piatok (28. 10.) oslávi 55 rokov.

Ako uviedol portál Česko-Slovenská filmová databáze (ČSFD), keď mala Julia štyri roky, rodičia sa rozviedli a o šesť rokov na to jej otec zomrel na rakovinu. Pre silné dioptrie a veľké ústa si počas dospievania užila veľa posmeškov. V tom čase mala veľký sen, a to stať sa veterinárkou.

Po ukončení Campbell High School v americkom meste Georgia sa spojila s dvomi staršími súrodencami a spolu navštevovali hodiny herectva. Po menších rolách v seriáli Crime Story a filme Spokojnosť sa spolu s bratom Ericom objavila v snímke Mystic Pizza, kde hrala čašníčku v pizzérii.

O rok neskôr zažiarila vo filme Oceľové magnólie, ktorý jej priniesol prvú nomináciu na Oscara, informoval ČSFD. Hrala v ňom s vtedajším snúbencom Dylanom McDermottom.

Americká herečka Julia Robertsová.
Americká herečka Julia Robertsová. Foto: TASR/AP

Film Pretty Woman z nej spravil superstar

Rok 1990 a rola prostitútky vo filme Pretty Woman urobili z Julie superstar. Pri filmovaní Hráčov so smrťou sa zoznámila s Kieferom Sutherlandom. Ten opustil svoju ženu a presťahoval sa k Julii.

Svadbu zrušila Julia tesne pred termínom, lebo sa dozvedela o snúbencovom podvode. Rany si hojila s jeho kamarátom Jasonom Patrickom, s ktorým ušla pred médiami do Írska.

„Viete, že je to láska, ak jediné čo chcete je to, aby daná osoba bola šťastná. A to aj v prípade, že vy nie ste súčasťou jej šťastia.“

Julia Roberts

Medzitým sa v kinách objavil úspešný film Noci s nepriateľom. Po rozchode s Patrickom sa objavovali správy o Juliinej závislosti na drogách. Po ďalších filmoch ako Zomrieť mladý alebo Hook sa Julia na dva roky takmer úplne vytratila z kín.

Úspešný comeback zaznamenala v roku 1993 s filmom Prípad Pelikán na motívy románu Johna Grishama. Po tomto výraznom úspechu však prišlo niekoľko menej vydarených filmov ako napríklad I Love Trouble.

V júni 1993 sa Julia Robertsová prvýkrát vydala za o šesť rokov staršieho speváka Lyle Lovetta. Rozvod prišiel po dvoch rokoch spolu s filmom Woodyho Allena Všetci hovoria: Milujem ťa.

Jej filmy boli úspešnejšie ako jej vzťahy

Úspešnejšie ako vzťahy boli jej ďalšie filmy – Svadba môjho najlepšieho priateľa, Spiknutie, Druhá alebo prvá či Nothing Hill. Po boku Richarda Gera sa objavila po druhýkrát vo filme Nevesta na úteku.

V roku 2000 si zahrala vo filme podľa skutočnej udalosti s názvom Erin Brockovich, v ktorom hrala drzú slobodnú matku, ktorá sa svojským spôsobom zamestná ako asistentka v advokátskej kancelárii. Tam odhalí ekologický škandál, preslávi seba aj svojho zamestnávateľa a vysúdi doteraz najvyššie odškodné v americkej justícii.

Film priniesol Julii Cenu akadémie za najlepšiu herečku a definitívne ju zaradil medzi najlepšie platené herečky Hollywoodu.

Americká herečka Julia Robertsová vo filme s názvom Úsmev Mony Lisy.
Americká herečka Julia Robertsová vo filme s názvom Úsmev Mony Lisy.Foto: ČTK/Bob Marshak

V roku 2001 prišli snímky Mexičan, Zlatíčka pre každého a Dannyho parťáci. Toto obdobie znamenalo pre Juliu aj ďaľší rozchod, tentoraz s Benjaminom Brattom. O rok neskôr si však našla náhradu – Dannyho Modera, ktorého si aj vzala.

Z neskorších filmov, v ktorých herečka stvárnila hlavné postavy, sú najznámejšie Úsmev Mony Lisy (2003), Jedz, modli sa a miluj (2010), Moja krásna učiteľka (2011), Snehulienka (2012) a Neobyčajná tvár (2017).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet