Na hlavný obsah

Predpisovanie liekov čaká ďalšia úprava. Zákon má byť jednoznačnejší

Špecialista bude môcť poveriť predpisovaním lieku iného lekára.

Predpisovanie liekov čaká ďalšia úprava. Zákon má byť jednoznačnejší
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Predpisovanie liekov sa má opäť upraviť. Ministerstvo zdravotníctva priznalo, že posledná zmena sa v praxi neosvedčila. Podľa všeobecných lekárov sa vraciame do stredoveku.

Cez pozmeňujúci návrh a bez pripomienkového konania. Zmeny v predpisovaní liekov spôsobili na začiatku roka pacientom problémy. Všeobecní lekári už nemohli predpisovať lieky, ktoré navrhol špecialista.

Každý lekár si zákon vykladal po svojom, špecialisti sa sporili s praktikmi. Ministerstvo zdravotníctva muselo vydať usmernenie. Rezort ani nie po roku opäť prichádza so zmenou tohto zákona.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa návrhu môže lekár špecialista po dohode poveriť predpísaním lieku iného lekára, teda aj všeobecného. Dĺžka poverenia má byť najdlhšie na pol roka a za indikáciu lieku má zodpovedať poverujúci lekár.

Všeobecní lekári nesúhlasia s tým, aby predpisovali lieky za špecialistov, inak povedané, nechcú robiť sekretárky.

Zákon chcú zjednoznačniť

Analytička považuje za správne, že sa zákon upraví, pretože aktuálna podoba nie je dobrá a zákon „je dôkazom toho, ako veľmi rýchle nepremyslené zákony, ktoré sa realizujú na poslednú chvíľu vedia spôsobiť viac škody ako úžitku.“ Snahu upraviť a zjednoznačniť zákon, hodnotí pozitívne.

Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková tvrdí, že zákon je vo svojom princípe nezmyselný. Slovensko sa podľa nej „vracia do stredoveku.“

„Prečo má niekto na niekoho delegovať prácu, keď ju má urobiť sám. A navyše, keď to bolo pred 15 rokmi, alebo možno aj piatomi, tak to malo zmysel, pretože neexistovali elektronické recepty, po papierový recept ste museli niekam chodiť,“ dodala.

Odborné spoločnosti môžu návrh do 9. novembra pripomienkovať a prispieť k tomu, aby sa našlo riešenie vyhovujúce pacientom, všeobecným lekárom aj špecialistom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko