Na hlavný obsah

Predstavitelia politických strán zhodnotili voľby. Najväčší úspech dosiahla strana Hlas-SD

Poďakovali sa voličom za podporu.

Predstavitelia politických strán zhodnotili voľby. Najväčší úspech dosiahla strana Hlas-SD
Predstavitelia 11 politických strán v diskusnej politickej relácii RTVS O 5 minút 12 zhodnotili priebeh volieb a výsledky ich kandidátov. Foto: RTVS

Prvé spojené komunálne a krajské voľby sa skončili, volebné miestnosti sa uzavreli v sobotu (29. 10.) večer, neoficiálne výsledky sú už známe. Predstavitelia 11 politických strán v diskusnej politickej relácii RTVS O 5 minút 12 v nedeľu (30. 10.) zhodnotili priebeh volieb a výsledky ich kandidátov.

Podpredseda OĽANO Milan Vetrák sa poďakoval tým, ktorí ho opätovne potvrdili ako petržalského poslanca. „Sme radi, že sa opätovne potvrdili pozície županov. Pokiaľ ide o mestá a obce, tak  nás mrzí, že výsledok volieb nebol taký dobrý ako pred 4 rokmi. Netýka sa to však len OĽANO, ale krížom cez politické spektrum. Dôvod asi treba hľadať v náladách spoločnosti,“ vyhlásil.

Miloš Svrček, podpredseda Sme rodina je s výsledkami spokojný. „Máme oveľa lepšie výsledky ako pred štyrmi respektíve piatimi rokmi. Je to exponenciálny nárast oproti posledným voľbám. Beriem to ako úspech,“ uviedol.

Leščáková vyjadrila sklamanie z účasti

Sklamanie z toho, že v týchto komunálnych voľbách hlasovalo menej občanov, ako v posledných, vyjadrila podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková. Spokojná je s výsledkom Dušana Veliča, ktorý kandidoval za župana v Bratislavskom kraji a skončil na štvrtom mieste. „Čo sa mňa týka, tak si odrobil veľmi dobrú kampaň a misiu v župných voľných splnil,“ priblížila. „Postavili sme množstvo kandidátov a mnohí z nich boli úspešní. Je ťažká situácia, všetci vedia s čím sa táto vláda borí, ale pre mňa je extrémne dôležité, aby sme sa nenechali odradiť,“ dodala.

Peter Cmorej (SaS) takisto poďakoval voličom. „Za SaS sme spokojní, naše najväčšie ciele sa nám podarilo splniť. Samozrejme, mohli sme byť aj úspešnejší. Niektorí naši kolegovia zvádzali boje, ktoré len tesne prehrali,“ zhodnotil.

„Získali sme aj viacero primátorov, je tam viacero úspechov. Tieto voľby nekopírujú národné preferencie,“ zdôraznil podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha. Vyzdvihol úspech Jaroslava Bašku, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov obhájil svoj post šéfa VÚC v Trenčianskom kraji, a ktorého podporovala aj strana Smer-SD.

Hlas-SD sa etabloval v politickom priestore

Najväčší úspech dosiahla strana Hlas-SD. „Čísla nepustia. Keď si odmyslíme skupinu nezávislých kandidátov, tak strana Hlas-SD je najúspešnejšou politickou stranou v týchto voľbách. Strana Hlas sa etablovala v politickom priestore. Chceme byť skutočnou politickou stranou so silnými regionálnymi štruktúrami a byť hlasom ľudí,“ okomentoval výsledky volieb podpredseda strany Erik Tomáš.

„Nespokojnosť je základom úspechu, nie sme úplne spokojní. Vo voľbách mali najväčší úspech nezávislí kandidáti. Politická strana nie je taká dôležitá ako známosť mena kandidáta,“ povedal podpredseda strany Naše Slovensko Martin Beluský.

Pre hnutie Republika to boli ich prvé voľby. „Hnutie Republika má len niečo cez rok, porovnávať nás s veľkými stranami je neobjektívne. Mnohým našim kandidátom unikli krajské zastupiteľstvá len o vlások. Ukázali sme, že máme schopných, šikovných ľudí a ukotvili sme sa v regiónoch,“ zdôraznil predseda hnutia Milan Uhrík.

Ako potešujúce označil výsledky volieb podpredseda hnutia KDH Tomáš Merašický. „Dokázali sme si obhájiť svoje pozície. Cítime dôveru ku KDH a o našu stranu je záujem. Budeme pracovať na alternatíve pre Slovensko,“ skonštatoval.

„Výsledok v Bratislave je naozaj dobrý. Som hrdý, že sme mohli prispieť k tomu, že Matúš Vallo môže pokračovať vo svojej práci. Naši kandidáti uspeli aj v iných mestách,“ zhrnul Michal Šimečka, predseda hnutia Progresívne Slovensko.

Krisztián Forró, predseda strany Szövetség-Aliancia je s výsledkami spokojný. „Mali sme vlastných županov v Trnavskom a Nitrianskom kraji. Síce sme nevyhrali, ale dosiahli veľmi pekné výsledky. Dosiahli sme to napriek tomu, že sme mimoparlamentná strana. Nevolia nás iba Maďari, naša strana je stranou regiónov. Naším cieľom je, aby naša komunita mala zastúpenie aj v parlamente,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko