Na hlavný obsah

Premiérka Trussová sa lúčila s funkciou posledným prejavom

Demisiu podala do rúk kráľa Karola III.

Premiérka Trussová sa lúčila s funkciou posledným prejavom
Končiaca britská premiérka Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Odchádzajúca britská premiérka Liz Trussová predniesla v utorok (25. 10.) pred úradom na ulici Downing Street 10 svoj posledný prejav vo funkcii. Následne sa presunula do Buckinghamského paláca, kde oficiálne podala demisiu do rúk kráľa Karola III.

Demisiu a jej prijatie kráľom potvrdil vo vyhlásení Buckinghamský palác. Audiencia Trussovej u kráľa sa už skončila, zakrátko Karol III. prijme nového lídra Konzervatívnej strany Rishiho Sunaka, aby ho poveril zostavením novej vlády.

Trussová bola vo funkcii iba mesiac a pol. V prejave pripomenula, že na čele vlády stála v čase úmrtia a pohrebu kráľovnej Alžbety II. a tiež nástupu kráľa Karola III.

Zdôraznila, že pod jej vedením sa Spojené kráľovstvo stalo energeticky nezávislejším, aby nemuselo byť závislé od „zlomyseľných cudzích veľmocí“.

Vyzvala na zníženie daní. Išlo o jeden z hlavných bodov programu, s ktorým nastupovala do funkcie premiérky začiatkom septembra. Podľa nej tak ostane v peňaženkách ľudí viac peňazí a povedie to aj k väčšej stabilite na trhu práce.

Následne vyslovila podporu Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej agresii. „Ukrajina musí zvíťaziť a my musíme pokračovať v posilňovaní obrany našej krajiny,“ zdôraznila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet