Na hlavný obsah

Premiérska stolička pod Liz Trussovou sa otriasa

Nedôveru je jej opozícia ani vlastní straníci.

Premiérska stolička pod Liz Trussovou sa otriasa
Britská premiérka Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Liz Trussová je na svojom poste niečo vyše mesiaca a už musí bojovať o prežitie. Po rezignácii ministra financií Kwasiho Kwartenga sa poslanci aj média zamýšľajú nad tým, či nenastal čas aj na jej odchod.

Nový minister financií Jeremy Hunt však povedal, že kabinet premiérku podporuje. Dodal, že nevylučuje škrty vo verejných výdavkoch, čo nahnevalo ľudí aj niektorých straníckych kolegov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Liz Trussovú sprevádza séria nešťastných rozhodnutí. Snaha o zníženie daní o 50 % ľuďom, ktorí zarobia ročne viac ako 170 000 eur. Neochota zvýšiť sumu sociálnych výdavkov o hodnotu inflácie, teda približne o 10 %. Po novom by to mali byť aj plánované škrty v rozpočte zdravotníctva, školstva či dokonca armády.

Poslanec konzervatívnej strany Robert Halfon obviňuje premiérku a hovorí, že posledné týždne jej vládnutia mu pripomínajú horor. Poslanci sú dokonca svedkami plánov, že zdravotne znevýhodnení ľudia by mali začať platiť parkovné pri nemocniciach. Pevne však verí, že premiérka si to všetko uvedomí, ľuďom sa ospravedlní a tento chaos okamžite napraví. 

Nedôvera vo vlastných radoch

Hoci premiérke Trussovej už nedôveruje väčšina obyvateľov Spojeného kráľovstva, rezort financií s novými ľuďmi si myslí, že sa to dá zvrátiť.

Štátny tajomník ministerstva financií Andrew Griffith hovorí, že Trussová má dôveru kabinetu. V týchto časoch je nutná hlavne stabilita, a na tú sa vláda aj sústredí. Vie, že sa ľudia obávajú o hypotéky a úrokové sadzby. Vie, že ich trápia zvýšené výdavky za energie a potraviny. Rezort preto pracuje na pláne, ktorý čoskoro predstavia.

Britské média sa už zamýšľajú, kto by mohol Trussovú nahradiť na poste premiéra. Konzervatívci ju odvolať nemôžu, pretože má zo zákona ročnú imunitu proti vyjadreniu nedôvery. Okrem predčasných volieb, v ktorých by pravdepodobne zvíťazili Labouristi, je v hre nový minister financií Jeremy Hunt, Rishi Sunak alebo aj bývalý premiér Boris Johnson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál