Na hlavný obsah

Prestížnu Bookerovu cenu získal spisovateľ zo Srí Lanky

Jeho román mapuje občiansku vojnu na ostrove.

Prestížnu Bookerovu cenu získal spisovateľ zo Srí Lanky
Srílanský spisovateľ Šehan Karunatilaka drží prestížne britské literárne ocenenie, Bookerovu cenu za rok 2022. Foto: TASR/AP

Prestížnu britskú literárnu Bookerovu cenu za román získal v pondelok (17. 10.) srílanský spisovateľ Šehan Karunatilaka za dielo „The Seven Moons of Maali Almeida“ (Sedem mesiacov Maaliho Almeidu), o žurnalistovi zavraždenom počas občianskej vojny na Srí Lanke. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Karunatilaka (47) je druhým Srílančanom, ktorý získal túto cenu. Prvým bol Michael Ondaatje v roku 1992 a dostal ju za román Anglický pacient, ktorý neskôr aj sfilmovali.

Okrem odmeny 50 000 libier (57 700 eur) čaká držiteľa tohtoročnej Bookerovej ceny aj veľká zmena v kariére – zlepšenie predaja jeho diel a pozornosť verejnosti.

Dej románu sa odohráva počas nepokojov v srílanskom najväčšom meste Kolombo zničenom občianskou vojnou, koncom 80. rokov 20. storočia.

Vojnového fotografa a hazardného hráča Maaliho Almeidu zabijú, ale on sa prebudí a v posmrtnom živote sa snaží zistiť, kto ho má na svedomí. Má na to sedem mesiacov. Zároveň odhaľuje brutalitu konfliktu.

Porotcovia Bookerovej ceny označili dielo za „preteky s časom, plné duchov, vtipu a hlbokej ľudskosti“.

Slávnostná udalosť v Londýne sa konala za osobnej účasti pozvaných prvýkrát od roku 2019. Vysielala ju televízia a uznávané ocenenie v priamom prenose odovzdávala britská kráľovná manželka Kamila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet