Na hlavný obsah

Prevádzkovateľ telegramu dostal pokutu vo výške 5,1 milióna eur

Porušil tzv. facebookový zákon.

Prevádzkovateľ telegramu dostal pokutu vo výške 5,1 milióna eur
Logo aplikácie Telegram. Foto: TASR/AP

Nemecký Spolkový úrad pre spravodlivosť (BfJ) v pondelok (17. 10.) vyrubil prevádzkovateľovi aplikácie telegram sériu pokút vo výške 5,125 milióna eur za nedodržiavanie nemeckých zákonov. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Prevádzkovateľ Telegramu podľa BfJ doposiaľ nezaviedol spôsob nahlasovania nezákonného obsahu a stále nezriadil miesto, kam by mohli nemecké súdy a úrady doručovať právne záväzné dokumenty. Obe tieto povinnosti vyplývajú z tzv. facebookového zákona, známeho pod skratkou NetzDG, ktorým Berlín reguluje veľké on-line platformy, píše AP.

Nemecké úrady uviedli, že sa im viackrát nepodarilo doručiť dokumenty prevádzkovateľovi Telegramu, ktorý sídli v Dubaji, a to aj napriek podpore úradov v Spojených arabských emirátoch. Nemenovaná nemecká advokátska kancelária následne vyhlásila, že Telegram zastupuje, avšak ani to nestačilo, aby jeho prevádzkovateľovi nebola udelená pokuta.

Nemecká Spolková polícia začiatkom tohto roka varovala, že Telegram sa stáva „médiom radikalizácie“.  

„Prevádzkovatelia služieb na posielanie správ a sociálnych sietí nesú osobitnú zodpovednosť za konanie proti podnecovaniu nenávisti a násilia na svojich platformách,“ povedal nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann. Dodal, že tejto zodpovednosti sa nedá vyhnúť snahou o nedostupnosť. Prevádzkovateľ Telegramu sa môže proti pokute odvolať.      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet