Na hlavný obsah

Prezident Peru Castillo čelí ústavnej žalobe

Považuje to za štátny prevrat.

Prezident Peru Castillo čelí ústavnej žalobe
Na snímke peruánsky prezident Pedro Castillo. Foto: Twitter/Al Jazeera English

Prokurátori podali na peruánskeho prezidenta Pedra Castilla ústavnú žalobu. Domnievajú sa, že Castillo je na čele zločineckej organizácie, ktorej cieľom je „sústavné a zúrivé“ marenie výkonu spravodlivosti, napísala v stredu (12. 10.) agentúra EFE.

V utorok (11. 10.) nechali prokurátori zadržať niekoľkých Castillových spojencov a uskutočnili domovú prehliadku u prezidentovej sestry a niekoľkých provládnych politikov. Castillo označil ich konanie za „nový spôsob štátneho prevratu“.

Generálna prokurátorka Patrícia Benavidesová uviedla, že má „veľmi vážne poznatky o existencii údajnej zločineckej organizácie vo vnútri vlády“. Cieľom tejto zločineckej organizácie je podľa nej „sústavné a zúrivé“ marenie výkonov justície za použitia prostriedkov, ktoré má k dispozícii exekutíva, napríklad zastrašovaním prokurátorov a polície.

Podľa obžaloby je cieľom organizácie kryť korupciu a protiprávne konanie pri verejnom obstarávaní a správe verejného obstarávania.

Prokurátorka tvrdí, že má poznatky o tom, že prezident zneužíval svoje právomoci či získaval neoprávnené výhody pri obsadzovaní kľúčových funkcií. Castillo a jeho blízki podľa Benavidesovej tiež získavajú podiely na výnosoch z verejného obstarávania, domnieva sa obžaloba.

Castillo tvrdenia odmietol

Tvrdil, že je obeťou perzekúcie zo strany justičných orgánov a tvrdenia prokurátorov odmietol. „V utorok v ranných hodinách sa začal konať nový spôsob štátneho prevratu v Peru,“ uviedol Castillo s odvolaním sa na domové prehliadky svojej sestry a svojich politických spojencov.

Podľa prezidenta jeho vláde nehrozí pre vyšetrovanie rozkol. Castillo tiež uviedol, že nenechá zatvoriť parlament, hoci ho údajne o to mnohí ľudia prosia.

Prokurátori uvalili väzbu na piatich Castillových spojencov, ktorí údajne pomohli bývalému šéfovi prezidentskej kancelárie uniknúť pred zadržaním. V utorok nariadili tiež domové prehliadky v miestach, kde býva Castillova sestra a šesť zákonodarcov, ktorí prezidenta podporujú a podľa prokurátorov s ním tvoria zločineckú organizáciu.

Podľa prezidenta počas domovej prehliadky skolabovala jeho matka, ktorú museli previesť do nemocnice. Podľa Castilla bola prehliadka protiprávnym činom. „Považujem úrad generálneho prokurátora za zodpovedný za zdravie mojej matky,“ vyhlásil Castillo. Podľa prokurátorov však žene ihneď poskytli zdravotnícku pomoc.

Vyšetrujú ho v šiestich prípadoch

Castilla rok od príchodu do úradu vyšetrujú v šiestich rôznych prípadoch, z ktorých päť vedie prokurátorka Benavidesová. Tá odmietla, že by prokurátori konali podľa politických sympatií. Prezident akékoľvek pochybenie popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet